Foto:
Foto:

Vozila, ki so opremljena s sistemom za samodejno zaviranje v sili, so udeležena v manj prometnih nesrečah. Prav zato bo varnostna tehnologija od leta 2022 naprej obvezen del opreme novih vozil v ZDA.
Če bi bila vsa vozila opremljena s sistemom za samodejno zaviranje v sili, bi bilo leta 2013 okoli 700.000 manj nesreč s trkom od zadaj v drugo vozilo, ugotavljajo ameriške zavarovalnice in Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS, kjer so v prid varnostnega asistenčnega sistema navedli izsledke obsežne raziskave.
Vozila, opremljena s sistemi za samodejno zaviranje v sili, so udeležena v 40 odstotkih manj prometnih nesreč s trkom od zadaj kot avtomobili, ki tega sistema nimajo. Enako velja za število poškodovanih oseb v trkih od zadaj.
Če bi imeli vsi avtomobili vgrajeno tehnologijo, ki bi delovala, kot predvideva raziskava, bi zavarovalnice na leto obravnavale kar 700.000 primerov trkov od zadaj manj, kot so jih leta 2013. Ta številka predstavlja 13 odstotkov vseh nesreč, ki so jih obravnavale zavarovalnice.
Sistem ponuja vse več proizvajalcev
"Uspeh sistema za preprečitev trčenja predstavlja velik napredek k večji varnosti v prometu," pravi David Zuby, šef raziskovalnega oddelka pri IIHS-ju, in dodaja: "Ko bo sistem bolj razširjen, lahko pričakujemo drastičen upad nesreč s trkom od zadaj."
Sistem za samodejno zaviranje v sili ponuja vse več proizvajalcev vozil, vendar pa raziskovalci ugotavljajo, da je še vedno prevečkrat del doplačljive opreme. To naj bi se kmalu spremenilo. Septembra lani so pri IIHS-ju objavili, da so z avtomobilskimi proizvajalci sklenili dogovor, da bo sistem samodejnega zaviranja v sili postal del serijske opreme vseh novih vozil od leta 2022 naprej.