Gurmanski burgerji so v zadnjih letih postali skorajda že obvezen dodatek k menijem vsakega spodobnega bistroja. Foto: Reuters
Gurmanski burgerji so v zadnjih letih postali skorajda že obvezen dodatek k menijem vsakega spodobnega bistroja. Foto: Reuters
Pri McDonald'su vsako sekundo prodajo 75 burgerjev, a o njihovi ne najbolj neoporečni mesni mešanici je bilo povedanega že kar precej nelaskavega. Foto: Reuters
K dobremu burgerju se prileže dobro pivo - na tej točki vstopijo slovenski mikropivovarji, kot sta Bevog in Pelicon. Foto: Organizator
Za dober burger je potrebne tudi nekaj domišljije. Foto: Reuters

Pozabite na "big mac" in podobne industrijske popečene pleskavice, ugnezdene med prerezano žemljico - navsezadnje izum burgerja sega precej pred čase McDonaldsa in Burger Kinga, baje v leto 1900, ko je danski priseljenec Louis Lassen na svoji stojnici Louis’ Lunch v New Havenu v ameriški zvezni državi Connecticut postregel prvi hamburger. To je uradna različica. A tistih, ki so trdili, da so prav oni izumili hamburger, je precej več, tudi nemška (uradno nepriznana) različica zgodbe o izumu hamburgerja gre malce drugače - prvi burger naj bi leta 1891 spekel Otto Kuase, ki pa je pleskavico dopolnil še s popečenim jajcem.

Čez sto let je hamburger postal industrija. Ni lažjega - zmešaj mesno maso, jo popeci in postrezi v razpolovljenem kruhku s kečapom, majonezo, kakšnim listom solate in rezino paradižnika. Hitro, nasitno, okusno, poceni.

Omejitev je nebo
Danes je z razvojem zahtevnejših jedcev in kulinarike to postalo premalo in rodili so se gurmanski burgerji, pri katerih posvečajo precej več pozornosti mesu, njegovi kakovosti in "neomadeževanosti" (zato tudi oglaševanje, kot je "narejeno iz 100-odstotne govedine", pri čemer se vse več uporablja vrhunska govedina, denimo tipa angus), bolj se posvetijo kruhu (ta mora biti malenkost sladek, nedrobljiv, po možnosti malce popečen), zgodba zase pa so obloge. Kečap in majonezo so zamenjale posebne omake in pomake, precej dolgočasno solato in paradižnik popečene gobice, čiliji, karamelizirana čebula idr., ceneni toast sirček pa kak kos kakovostnejšega sira bolj polnega okusa, kot so brie, camembert, čedar in roquefort.

Burger je postal samostojna jed, ki jo ponekod lahko prodajajo tudi po 20 evrov in več. Vrhunski bistroji in restavracije imajo danes vsak svoj "signature" burger, pri čemer je nekatere zaneslo že v naravnost perverzne kreacije z govedino "wagyu", gosjimi jetri, tartufi, kaviarjem in prepeličjimi jajčki. Kot najdražji hamburger na svetu je trenutno v Guinnessovo knjigo rekordov vpisan burger, ki ga strežejo v newyorški restavraciji Serendipity 3, zanj pa boste odšteli 295 dolarjev (234 evrov). Ceno utemeljujejo z res dragimi surovinami ("wagyu", maslo z zelišči in belimi tartufi, dimljena tihomorska sol, 18 mesecev zorjen čedar, črni tartufi, prepeličje jajce, kaviar in kruh z belimi tartufi), za nameček pa vam vanj zapičijo še zlat zobotrebec.

Najboljši burger v Ljubljani?
Slovenija na tej stopnji še ni, poteka pa tudi med našimi gostinci v Ljubljani nekakšna neuradna tekma za najboljši burger, kar vestno spremljajo tudi najrazličnejši blogerji, ki nato v svojih zapisih podajajo ocene okušenega. Hot Horse s konjskim burgerjem je postal že ljubljanska institucija, pridružili pa so se ji novi in nadobudni ustvarjalci, kot sta fanta iz Hood Burgerja, katerih prikolica na Viču je postala taka uspešnica, da sta bila posel prisiljena razširiti.

V Tokyo Pikniku ponujajo "wagyu burger" s to cenjeno japonsko govedino, podloženo s peso, kuhano v portovcu, in ementalerjem, v BTC-ju kraljuje Cubeburger, kjer vam rostbif s tartufi postrežejo v polnozrnati ciabatti, obloženi z namazom iz tartufov, rukolo in briejem, svoj "cube burger" pa obogatijo z namazom iz slanine. Mesu posvečajo veliko pozornosti v Repeteju (kjer pa šepajo pri inovativnosti oblog), zelo okusen je tudi Tabarjev burger z njihovo lastno pomako, v Centralni postaji pa svojega delajo s sezamovimi bombicami, ki jih nadevajo s piščančjim ali govejim mesom.

Najboljša kombinacija: pivo in burger
V času, ko imamo po Sloveniji kulinarične festivale vsega, od praženega krompirja do kobariških štrukeljcev, je bilo torej samo še vprašanje časa, kdaj bomo dobili tudi prvi festival burgerjev. Datum je zdaj postavljen: konec tedna 18. in 19. oktobra je v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu, rezerviran za prvi burger & pivo fest - ker je pivo pač idealen spremljevalec burgerjev. Organizatorji so izkoristili tudi dejstvo, da so ob gurmanskih burgerjih v zadnjem času velik korak naprej storili tudi slovenski mali pivovarji, tako da je danes tudi pivski izbor precej širši in zanimivejši od železne dvojice Union-Laško.

Tretji konec tedna v oktobru bodo tako pivoljubi lahko uživali v bogati ponudbi različnih vrst slovenskih in tujih piv, za ljubitelje burgerjev pa bodo na meniju tako burgerske klasike kot tudi številne izvirne inovacije, obljubljajo.

Pivo in burger fest se bo v soboto, 18. oktobra, začel ob 11. uri in bo trajal do polnoči, v nedeljo, 19. oktobra, pa se bo dogajanje začelo ob 11. uri in končalo ob 23. uri.