Razgledno kolo, ki nudi pogled na nove dele mesta in mestno plažo, je sredi avgustovskega vročega dne samevalo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Razgledno kolo, ki nudi pogled na nove dele mesta in mestno plažo, je sredi avgustovskega vročega dne samevalo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Promenada ob morju je podnevi prostor za mlade družine, kolesarje in rolkarje, ponoči pa se po njej sprehajajo predvsem pari. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Luksuzni predeli plaže s postrežbo niso bili zapolnjeni. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Batumi ponoči
Pogled na vrsto hotelov ob morju, ki so še v gradnji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Sončni zahod.
Podnebje in vzdušje v Batumiju sta prijetni, tako kot po celotni Gruziji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Gruzija, nekdanja sovjetska republika, je turistom še neodkrita destinacija. Napihnjenih cen, prodajanja "megle", zaračunavanja za ogled vsakršne znamenitosti in boja za vsak cent po večjem delu države še niso razvili, prav tako tuje turiste srečate le občasno. Čeprav se država razvija, pa je njena sovjetska dediščina megalomanskih kompleksov še vedno zelo vidna – večino njih so takrat tudi nazadnje obnovili.

A zgodba je povsem drugačna, ko prispete v obmorsko letovišče Batumi. Turizem je tukaj že zelo razvit, cene opazno višje, tradicionalnega videza gruzijskih naselij skoraj ni opaziti, prevladujejo visoki hoteli, dolge tlakovane promenade, pisano-razsvetljene prometnice, imitacije zahodnih arhitekturnih elementov in kopica prodajaln, namenjenih turistom.

"Mesto je kot Amerika"
Če si torej Batumi izbereš kot zadnjo točko popotovanja po tej raznoliki in izjemno prijazni državi, si kar malo šokiran. "Tukaj je, kot da bi prišel v Združene države Amerike," opiše svoja občutja mlada Nemka, ki je kot prostovoljka pri eni izmed izobraževalnih fundacij že nekaj mesecev nastanjena v glavnem gruzijskem mestu Tbilisi. Zdaj so jo prišli obiskat starši, in ko se z avtobusom vozimo ob prepadih v gorato območje Gruzije, napove, da jih bo nato odpeljala ob Črno morje. Obisk priporoči tudi nama.

Drugače menijo Nizozemca in Francoz, ki si od Gruzije želijo predvsem tiste čiste, nenarejene pristnosti življenja in pokrajine. V umetno mesto, kot opišejo Batumi, jih ne vleče. A če želiš državo spoznati in občutiti v vsej njeni raznovrstnosti, je obisk Batumija nujen.

Vlažno subtropsko podnebje
Ko se z maršrutko, priljubljenim javnim prevoznim sredstvom, iz notranjosti države bližaš črnomorski obali, se hitro spreminja tudi pokrajina. Postaja vse bolj sredozemska z značilnim nizkim zelenim rastjem. Regionalna cesta se približa morju in vodi skozi številna manjša obmorska naselja. Iz maršrutke izstopa vse več potnikov, opremljenih s potovalnimi torbami, polnimi brisač, napihljivih vodnih pripomočkov in krem za sončenje. Oglasi za oddajanje sob in apartmajev so na vsakem vogalu, od daleč pa se vidijo razprti senčniki na obali.

Do samega Batumija se nas pripelje le nekaj, in še preden se vrata našega kombija do konca odpro, se nad nas zgrne gruča taksistov, ki s prevozom ponujajo tudi "najboljša" prenočišča. Teh v Batumiju zagotovo ne manjka - od najbolj prestižnih do dokaj ugodnih, vsekakor so turistične kapacitete bistvo prenovljenega mesta.

Sakašvilijev obrat proti Zahodu
Še pred 20 leti je bilo to namreč majhno pristanišče, postaja transkavkaške železnice in plinovoda. Zadnjih 10 let pa postaja gonilna sila turističnega razvoja Gruzije. Velik vpliv na njegov videz je imel nekdanji predsednik Mikhail Sakašvilli, ki je s prevzemom oblasti leta 2003 državo obrnil proti Zahodu in zahodnim standardom.

V Batumiju tako danes prevladujejo visoke stavbe, nebotičniki, zahodni način arhitekture, razgledno kolo, dolge osvetljene avenije in nasajene palme. Med neonskimi napisi se bohotijo tisti, ki vabijo v igralnice, na plažah so zagrajeni predeli, kjer klubi za vstopnino nudijo bele oblazinjene ležalnike, okrogle bare, neprestano glasbeno spremljavo, nekateri pa tudi bazen.

Ob večjem delu mestne plaže je speljana urejena sprehajalna avenija, ob njej pokrite prodajalne prigrizkov in pijač ter stojnice s povsem enakimi turističnimi spominki. Občasno naletite na manjši urejeni park s klopcami in bari. Zvečer se mesto spremeni v svetleče pisano prizorišče plesnih klubov, diskotek in uglajenih barov. Urejeni prostori vabijo goste, povsod se sliši plesna glasba.

Gneče ni
A čeprav Batumi postaja priljubljeno letovišče tako Gruzijcev kot predvsem Turkov (turška meja je le nekaj deset kilometrov stran) in Rusov, gneče niti v najvišji sezoni ni. Na plažah brez težav najdeš prazen kotiček ali ležalnik, med stojnicami se ni treba prerivati, klubi ob pomanjkanju gostov hitro skrajšajo obratovalni čas.

Ko torej zreš v ogromne še nedokončane hotele in apartmajske komplekse ter nova in nova gradbišča, se resno vprašaš, ali bodo kdaj sploh polna. Morda čez nekaj let, ko bo Gruzija postala 'hit številka 1' za zabav željne in tiste avanturiste s plitvim žepom. Do takrat pa si je tudi v njenem najbolj mondenem mestu sončni zahod nad morjem mogoče ogledati sredi glavne sprehajalne avenije povsem sam.