V ozadju pobočja Velike Babe (2013 m) Foto: MMC RTV SLO/Lan Dečman
V ozadju pobočja Velike Babe (2013 m) Foto: MMC RTV SLO/Lan Dečman

Napoved in slabši vremenski obeti za prihajajoče dni človeka prisilijo, da se sredi tedna poda na celodnevno turo nekam više.

Pred nedeljskim klasikom v španski La Ligi objavljamo domačo gorniško klasiko. Krnsko jezero sem, kljub temu da gre za osebni dolg do pokojne ljubljene osebe, prelagal že od maja. V torek se je zdelo, da bo po sredi vreme v Alpah manj stabilno. Zato sem ob osmi jutranji, sredi tedna, sam stal na parkirišču pod Savico (657 m). Tura: Dom na Komni (1520), Planina Govnjač (1447 m), Mahavšček/Veliki Bogatin (2005 m), Bogatin (1977 m), Bogatinsko sedlo (1803 m), Krnsko jezero in dom (1365 m), neposredna vrnitev mimo Koče pod Bogatinom (1513 m) na Komno ter izhodišče. Markirani čas brez postankov naj bi znašal dobrih 10 ur nezahtevne hoje.
Koči na Komni in pod Bogatinom sta odprti. Koča pri Krnskem jezeru je zaprta od 1. oktobra. Zimska soba ima 14 ležišč, odeje, vzglavnike, štampiljke in nekaj družabnih iger (počisti jo po uporabi!).

Vedno znova pohodnika tam pod pobočji Krna in Batognice, ob številnih vojaških postojankah, mulatjerah, žičnatih ograjah ter drugih ostalinah soške fronte stiska in bega: kako hudiča sta bili vojski - kljub vsemu sestavljeni iz ljudi, očetov, bratov, stricev, sinov - sposobni ob osupljivih lepotah streljati, minirati, izkopavati jarke, obkoljevati, postavljati zasede, stradati, bolehati, zmrzovati ... Ko v gorah teče znoj, je človek v raju. Ko tečejo še solze in kri, je verjetno v peklu.

Vreme je zdržalo skoraj do konca. Razen črede kopitarjev, svizca, kavk in enega orla žive duše nisem srečal. Le Dom na Komni je ob vrnitvi pokal po šivih. Bodoči ekonomisti so jo rezervirali za spoznavno druženje. Eden od oskrbnikov pravi, da je tovrstna srednješolska praksa zadnja leta pogosta in finančno dobrodošla. Meni se zdi za fazanke in fazane tudi obče koristna in simpatična.

Ob spustu s Komne sem po uri hoje po temi in rahlem dežju ob 20.30 prispel do avta. Ena kremna rezina na Bledu za ženo, ena zame za nagrado. V Ljubljani čaka postelja, zjutraj pa služba.
Priporočam celozaslonski ogled (klik ob povezavah na FB in Twitter).