Ljubljanske ulice so letos poleti precej manj natrpane. Foto: Radio Capodistria/Antonio Saccone
Ljubljanske ulice so letos poleti precej manj natrpane. Foto: Radio Capodistria/Antonio Saccone

Hotelske kapacitete, katerih evidenco vodi Turizem Ljubljana, so bile julija le 30-odstotno zasedene. Obisk 22 hotelov in 2 hostlov, vključenih v evidenco, se je avgusta sicer nekoliko izboljšal, povprečno za 10 odstotkov, a je še vedno ostal krepko pod lanskimi vrednostmi.

Julija je bilo v omenjenih obratih 28 tisoč prenočitev, v istem obdobju lani pa skoraj 120 tisoč. Zaradi pomanjkanja zanimanja se nekateri hoteli in hostli še avgusta odločajo le za pogojno odprtje svojih vrat, če lahko zagotovijo zadosten obisk za finančno vzdržnost poslovanja.

Zmanjšanje števila turistov čutijo tudi druge z turizmom povezane dejavnosti. Foto: BoBo
Zmanjšanje števila turistov čutijo tudi druge z turizmom povezane dejavnosti. Foto: BoBo

Izpad tujih gostov

"Prevladujejo sicer tuji gostje, veseli pa nas, da je letos precej več prenočitev domačih obiskovalcev," so ob objavi številk za STA povedali v Turizmu Ljubljana. Julija je bilo domačih gostov za 40 odstotkov več kot lani, v prvih dneh avgusta pa se je njihovo število podvojilo. A domačih gostov ni dovolj, da bi nadomestili izpad tujih, saj še vedno predstavljajo le 14 odstotkov vseh prenočitev.

"Glede na to, da se je število prenočitev od začetka julija povečuje, ostajamo optimisti in verjamemo, da bo ob nespremenjenih okoliščinah – ali spremembah na bolje, kot so zmanjševanje okužb in odprave karanten – število obiskovalcev še naprej raslo," še dodajajo v Turizmu Ljubljana in upajo, da bodo z jesenskimi promocijskimi akcijami v prestolnico privabili še več gostov iz drugih delov Slovenije.

Nezadovoljiva sezona

"S poletno sezono ne moremo biti zadovoljni," je za STA ocenil pomočnik direktorja Hotela Slon in vodja prodaje Željko Vrhovac. Tudi v hotelu v središču Ljubljane zasedenost ni večja od ene tretjine vseh kapacitet. "Zasedenost je precej pod pričakovanji, saj smo pričakovali hitrejše okrevanje, vendar je situacija z drugim valom covida-19 vse to spremenila. Težko napovemo, kaj se bo zgodilo v nadaljnjih mesecih, saj se večina rezervacij zgodi v zadnjem trenutku in zelo težko načrtujemo prihodke."

Prenovljeni hotel Slon je bil lansko sezono skoraj povsem zapolnjen, letos pa večina sob sameva. Foto: Žiga Koritnik
Prenovljeni hotel Slon je bil lansko sezono skoraj povsem zapolnjen, letos pa večina sob sameva. Foto: Žiga Koritnik

Med tujimi gosti v hotelu prednjačijo Nemci, Avstrijci, Švicarji in Italijani. Največji izpad za hotel predstavljajo odpovedi večjih dogodkov, kot so skupinska potovanja, konference in poslovna potovanja. "Težko rečemo, da so se gostje začeli vračati, saj razen individualnih počitniških gostov nimamo drugih segmentov, kot so poslovni gostje, konference, seminarji, skupine in podobno. Velika težava so zelo slabe letalske povezave in stalna napetost glede covida-19, zato predvidevamo, da ne bo veliko bolje do cepiva," še pove Vrhovac.

Ljubljana ni za bone

"Morda smo pričakovali malce več italijanskih gostov, ki so kar stalnica v Sloveniji, in posledično malce bolje zaseden avgust, vendar jih je zelo malo in tudi novih rezervacij ni," je povedal vodja prodaje v M hotelu Gregor Erbežnik. Kot pravi, je večina gostov v le 20-odstotno zasedenem hotelu tranzitnih.

Erženik poudarja, da vsaj v poletnih mesecih Ljubljana za domače goste ni tako zanimiva. "Slovenskih gostov, kljub bonom, tako rekoč ni, kar smo že pričakovali, saj se ljudje raje kot za obisk Ljubljane odločajo za obmorske in gorske destinacije."