Lani so v Novalji imeli 1,7 milijona prenočitev, od tega je največ mladih, željnih zabave, kar 800.000 jih je, ki so znani kot turisti, ki veliko potrošijo. (Fotografije plaže Zrće so bile  posnete 27. junija 2020). Foto: BoBo
Lani so v Novalji imeli 1,7 milijona prenočitev, od tega je največ mladih, željnih zabave, kar 800.000 jih je, ki so znani kot turisti, ki veliko potrošijo. (Fotografije plaže Zrće so bile posnete 27. junija 2020). Foto: BoBo

Še na začetku sezone se je napovedovalo novo rekordno leto, rezervacije za festivalsko poletje so bile za 30 odstotkov boljše kot lani, pripravljali so nova dogajanja, je za Slobodno Dalmacijo povedal Šime Oštarić, koncesionar plaže na Zrćah in lastnik podjetja, ki skrbi za zabavne vsebine na Zrćah.

Zrće nekoč. Foto: EPA
Zrće nekoč. Foto: EPA

Marca so se začele odpovedi, položaj se je slabšal iz dneva v dan, zadnji znak, da je sezona na Zrćah popolnoma izgubljena, pa se je pojavil 30. junija, ko se je tamkajšnji štab civilne zaščite po zasedanju odločil prepovedati vse festivale in druga javna zbiranja.

Kot je poročala hrvaška Slobodna Dalmacija, so prvi julijski dan na najbolj znani hrvaški plaži našteli zgolj 30 ljudi, polovico od tega je bilo osebja.

"Lani se je na današnji dan začel festival Hideout, tukaj se je zabavalo več kot 15.000 tujcev. Kako mi je, ko to gledam? Boleče je," je povedal za Slobodno Dalmacijo Oštarić. Lani je imel zaposlenih 250 ljudi, letos le 12. Menedžerji klubov in barov zdaj delajo za točilnim pultom, saj se zavedajo resnosti položaja, v katerem so se znašli.

"Ni ljudi, to je začetek in konec zgodbe. To je zabavna industrija, ki deluje po načelu velikih številk. V Novalji oziroma na vsem Pagu imate nešteto apartmajev, vil, stanovanj, ki jih napolnijo Zrće. Zrće so gonilna sila celotnega turizma na otoku, upam si reči, da ni blagovne znamke v hrvaškem turizmu, kot je ta," je še povedal Oštarić.

To je zgodba le enega izmed akterjev na Zrćah, ki se boji, kaj prinaša prihodnost, pod vprašaj postavlja tudi prihodnjo sezono.

V Šibeniku trikrat manj turistov
Neobičajno prazne so letos tudi druge plaže v Dalmaciji.

Vodice pri Šibeniku, 1. julij 2020. Foto: BoBo
Vodice pri Šibeniku, 1. julij 2020. Foto: BoBo

Na šibeniški obali so včeraj našteli 4000 gostov, lani jih je bilo v istem času 12.000. "Veliko ljudi, ki bi morali v tem času imeti delo, ga nimajo. Veliko objektov ni odprtih. Ljudje imajo posojila, položaj je težek," je za Hrvaško Radiotelevizijo povedal Dino Karađole, direktor šibeniškega turističnega društva.

Šibeniški kamp Solaris je polovično zaseden, mislili so, da bo huje: "Ko se vrnemo v marec in april, smo mislili, da od sezone ne bo nič! V kampu imamo okoli 750 gostov, kar predstavlja od 45- do 50-odstotno zasedenost na isti dan lani," je povedala Antonija Pulić iz omenjenega kampa.

Največji upad imajo veliki hoteli, družinskim gre bolje, nekateri so se situaciji prilagodili tudi z nižanjem cen. "Julija in avgusta smo od 75- do 80-odstotno zasedeni. Če bi tako ostalo, bi bili zelo zadovoljni," je povedal lastnik enega izmed družinskih hotelov.

Tudi v Istri ni gneče kot prejšnja leta, je poročal HRT. Čas novega koronavirusa pa so številni izkoristili za obnovo turistične infrastrukture.

Utrinek iz Opatije, 1. julij 2020. Foto: EPA
Utrinek iz Opatije, 1. julij 2020. Foto: EPA
Sorodna novica Vlak, poln Čehov in Slovakov, prispel na Reko: "Bilo je veselo, pilo se je, pelo"

Vrnitev na slovenski zeleni seznam
Na reško letališče, ki leži na otoku Krk, so se vrnili nizkocenovni prevozniki. "Pričakovanja so od 40 do 50 odstotkov lanskega prometa, to so zelo optimistične želje, kar mislimo, da se bo ustvarilo, je od 25 do 30 odstotkov," je povedal direktor letališča Tomislav Palalić.

50.000 turistov je trenutno na Kvarnerju, tretjina na Krku, največ je Nemcev, Slovencev, Avstrijcev. Številke so večje, kot so pričakovali. "Junija smo pričakovali 30-odstotno zasedenost, dosegli pa smo 42-odstotno, kar je pozitivno," je za HRT povedala Irena Peršić Živadinov, direktorica kvarnerskega turističnega društva.

Turistični delavci iz Crikvenice pričakujejo vrnitev na slovenski zeleni seznam, so sporočili, "saj se niti eden turist ni okužil na Hrvaškem, to je zelo pomembno, in to se mora izkoristiti pri promociji na tujih trgih", so poudarili.

Rab, 30. junij 2020. Foto: BoBo
Rab, 30. junij 2020. Foto: BoBo