V Posočju jih skrbi, da bi zaradi prepovedi k njim prišlo manj kolesarjev. Foto: Arhiv LTO Sotočje
V Posočju jih skrbi, da bi zaradi prepovedi k njim prišlo manj kolesarjev. Foto: Arhiv LTO Sotočje

S protestno vožnjo s kolesi so pozvali k sprejetju ustrezne zakonodaje, ki sicer kljub nekaterim spremembam kolesarjem še vedno prepoveduje vožnjo po utrjenih poteh v Triglavskem narodnem parku in po planinskih poteh.

Festival Soča outdoor, ki je potekal med 25. junijem in 5. julijem v Tolminu in Kobaridu, je letos ostal brez najodmevnejšega dogodka. Organizatorji športnega festivala so bili nad odločitvijo šokirani, saj so kolesarje po isti poti peljali že dvakrat, pripomb na izvedbo pa (do zdaj) ni bilo ne od lastnikov gozdov in parcel ne od Triglavskega narodnega parka.

Sporna je bila sicer trasa, ki teče skozi Triglavski narodni park. Zakon o ohranjanju narave je namreč lani prinesel novost, da mora za prireditve, ki potekajo znotraj varovanega območja, soglasje podati Zavod RS za varstvo narave.

Kljub odpovedi gorskokolesarskega maratona so organizatorji osnovni program izpeljali, poleg tega pa so organizirali tudi protestno vožnjo z gorskimi kolesi in natisnili majice, s katerimi pozivajo k legalizaciji gorskega kolesarjenja.

Več pa v prispevku novinarja Miloša Batistute.

Kolesarji pripravili protest
Kolesarji pripravili protest