Grčija kljub pandemiji ostaja priljubljena Evropska turistična destinacija. Foto: AP
Grčija kljub pandemiji ostaja priljubljena Evropska turistična destinacija. Foto: AP

Grška vlada je pred kratkim uvedla spletni obrazec, ki ga morate izpolniti pred obiskom države. Ta je podoben temu, ki so ga številni Slovenci vajeni za obisk Hrvaške, na njem pa morate predvsem zapisati, kje boste v času obiska domovali. Ob izpolnitvi spletnega obrazca vam nato nekaj ur pred odhodom grške oblasti pošljejo QR-kodo, ki jo morate pokazati ob vstopu v državo.

Obrazec

Obrazec je dostopen na spletni strani grške vlade:

https://travel.gov.gr/#/

Birokratski zapleti

Sistem pa očitno ne deluje popolnoma tako, kot bi moral, saj z evropskih letališč poročajo o številnih zapletih in zavrnitvah potnikov. Kot poroča britanski časnik Telegraph, naj bi na enem izmed poletov iz Lutona v Atene zavrnili kar 28 potnikov, ki so morali poiskati in plačati nove polete na dopust.

Glavni kamen spotike je nefleksibilnost obrazca, na katerem lahko zlahka napravite manjšo napako, ki vas stane dopusta. Poleg dvoumnosti nekaterih polj za izpolnjevanje se obrazca praktično ne da popraviti, saj so telefonske linije za to stalno zasedene, ob koncih tedna pa sploh ne obratujejo.

Glavna težava so očitno nejasna navodila letalskim družbam, katere potnike lahko spustijo na polet v Grčijo. Foto: Shutterstock
Glavna težava so očitno nejasna navodila letalskim družbam, katere potnike lahko spustijo na polet v Grčijo. Foto: Shutterstock

Poleg tega nekateri potniki sploh ne prejmejo kode QR, oziroma jo dobijo prepozno. Dodatno zmedo pa povzroča dejstvo, da letalske družbe, ki morajo pred vkrcanjem na letalo preveriti ustreznost potovalne dokumentacije potnikov, zelo različno tolmačijo pravila za izpolnitev obrazca. Potnike so v nekaterih primerih zavrnili, ker obrazca niso izpolnili za vsakega družinskega člana posebej ali ker svojemu imenu niso dodali svojega srednjega imena, čeprav po jasnih navodilih grške vlade za izpolnjevanje obrazca to dvoje ni potrebno.

Če torej načrtujete pot v Grčijo v naslednjih dneh, se prepričajte, da ste pravočasno in pravilno izpolnili obrazec, in po možnosti pri organizatorju potovanja preverite, ali je za potrebno dokumentacijo poskrbljeno.