S katero letalsko družbo leteti? Foto: Reuters
S katero letalsko družbo leteti? Foto: Reuters

Izbranih 20 najvarnejših prevoznikov portal ni razvrščal od najboljšega do najslabšega, ampak so zgolj sestavili seznam, na katerega so se poleg omenjenih uvrstili še Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Eva Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic in Virgin Australia.

Kot je pojasnil odgovorni urednik portala Airlineratings Geoffrey Thomas, so pod drobnogled tokrat vzeli 409 letalskih prevoznikov, omenjenih 20 pa izstopa po varnosti, inovativnosti in pomlajevanju flote.

Pri portalu pa so razglasili tudi 10 najvarnejših nizkocenovnih letalskih družb. Te so Aer Lingus, Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling in Westjet. Vse to so prevozniki, ki so prestali zelo strog varnostni pregled Mednarodnega združenja za letalski promet in imajo odlično varnostno bilanco, izpostavljajo avtorji seznama.

Thomas je pojasnil še, da se vse letalske družbe dnevno srečujejo z manjšimi incidenti, pri čemer je poudaril, da gre mnogokrat za problem izdelave letala in ne organizacije dela prevoznika. Ob tem pa način, kako se z incidenti spopade posadka letala, loči varne družbe od nevarnih, je še dodal.