Polet raketoplana X-37B je zavit v tančico skrivnosti. Foto: www.wikipedia.org
Polet raketoplana X-37B je zavit v tančico skrivnosti. Foto: www.wikipedia.org

Polet raketoplana, ki ga je razvila ameriška vojska, je zavit v oblak skrivnosti, saj tako ameriška vojska kot Nasa molčita o namenu večmesečne odprave, tuji mediji pa poročajo, da se pojavljajo ugibanja, da naj bi bila izstrelitev plovila X-37B prvi korak k razvoju vesoljskega orožja.

Malo podatkov o skrivni misiji
Raketoplan nima posadke, v vesolje pa ga je ponesla močna nosilna raketa Atlas 5. X-37B je velik kot manjši avtobus, poganja energija iz sončnih kolektorjev, v vesolju pa lahko ostane do 270 dni. Vse, kar je ameriška vojska sporočila javnosti, je le nekaj podatkov o eksperimentalnem plovilu, in sicer, da je dolgo devet metrov, razpon kril pa meri štiri metre in pol in da omogoča raziskovanje novih tehnologij, med njimi tudi senzorjev za satelite.

Bo raketoplan vojaška grožnja v vesolju?
Brian Weeden, strokovnjak za vesoljsko varnost, je za Los Angeles Times povedal, da je misija še posebej zanimiva in hkrati skrb vzbujajoča, ker ameriška vojska o njej molči. "Ljudje se sprašujejo, kaj pravzaprav prikrivajo?" je povedal Weeden. Prav zaradi skrivnostne narave misije so nekateri vojaški analitiki prepričani, da bi X-37B lahko v prihodnosti predstavljal vojaško grožnjo v vesolju, saj bi lahko onesposobljal tuje satelite ali metal bombe.

Prvi tak raketoplan so v vesolje poslali aprila lani, decembra pa je po 224 pristal v letalskem oporišču Vandenberg v Kaliforniji. Tudi o prvi misiji se ne ve veliko, zato tokrat ameriška vojska ne bo edina, ki bo spremljala polet miniaturnega vesoljskega plovila. Zaskrbljeni ruski in kitajski uradniki si namreč že od aprila lani belijo glavo, kakšni so ameriški nameni.