Ameriški predsednik je napovedal intenzivnejše raziskovanje Sončevega sistema s pomočjo dalinjsko vodenih sond. Foto: EPA
Ameriški predsednik je napovedal intenzivnejše raziskovanje Sončevega sistema s pomočjo dalinjsko vodenih sond. Foto: EPA

"Pričakujemo, da bo do leta 2025 zgrajeno novo vesoljsko plovilo za dolge polete, ki nam bo omogočilo napotitev prvih misij v vesolje in dlje od Lune," je Barack Obama dejal pred strokovno javnostjo, ki jo je pred meseci razburil z napovedmi zmanjšanja sredstev za vesoljske programe.

V Beli hiši so sicer prepričani, da bo Nasa v prihodnjih letih lahko še bolj daleč v vesolje pošiljala misije brez človeške posadke, s čimer se bodo Američani pripravili na daljše odprave.

Človeška posadka tudi na asteroid
Predsednik ZDA je ob tem omenil tudi možnost, da bi prvič v zgodovini poslali človeka na katerega izmed bližnjih asteroidov. To bi bil majhen korak z velikim učinkom. Asteroidi lahko znanstvenikom dajo informacije, kako nastanejo planeti, prav tako pa lahko na njih najdejo elemente iz obdobja, ko je osončje še nastajalo. Prav tako bi lahko ugotovili, kako asteroid razstreliti, če bi kdaj grozilo, da bo kakšen treščil na Zemljo.

Največji izziv je Mars
Veliko večji korak je pristanek posadke na Marsu. Do leta 2035 naj bi v Marsovo orbito poslali ljudi in jim omogočili varno vrnitev na Zemljo. Naslednja faza naj bi bil pristanek na Marsu. Kljub temu Obama zagotavlja, da se bodo skušali vrniti tudi na Luno. "Raziskati moramo še veliko vesolja in še veliko se moramo naučiti," je dejal.

Nasa bo še zaposlovala
V vesoljskem središču na Floridi naj bi po novem vesoljskem programu, ki ga je Obama prvič predstavil že februarja, do leta 2012 ustvarili več kot 2.500 dodatnih delovnih mest. V prihodnjem desetletju naj bi število dni, ki jih astronavti preživijo v vesolju, povečali na 3.500.

Obama je še predlagal, da bi delo mednarodne vesoljske postaje (ISS) podaljšali vsaj do leta 2020, čeprav so sprva predvidevali delovanje do leta 2016. Ameriški astronavti bodo letos še zadnjič poleteli v vesolje z raketoplani shuttle, pozneje pa naj bi na ISS potovali z nosilnimi raketami zasebnih podjetij.