Recenzent nove Applove napravice je razkril, da jo je precej lahko ukriviti. Foto: MMC RTV SLO
Recenzent nove Applove napravice je razkril, da jo je precej lahko ukriviti. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi težav z novimi Applovimi prenosnimi telefoni je v četrtek vrednost njegovih delnic padla za več kot tri odstotke, tržna vrednost pa se je zmanjšala za skoraj 23 milijard dolarjev.

iPhone 6 in njegovo večjo različico iPhone 6 Plus je za zdaj mogoče nabaviti le v desetih državah. V Veliki Britaniji nove Applove naprave cenijo na 690 oz. 800 evrov. Foto: Reuters

Vsak novi model Applovega pametnega mobilnega telefona iPhone je deležen izjemne pozornosti javnosti in na spletu se pojavi nešteto tako strokovnih kot ljubiteljskih recenzij, ki skušajo razkriti prednosti in slabosti najnovejše Applove napravice.

Najnovejši iPhone 6 Plus je bil prejšnji teden deležen številnih kritik in celo zgražanj, saj gre za enega najdražjih pametnih telefonov. Trenutno ga prodajajo le v desetih državah po svetu in v Veliki Britaniji je ta nekoliko večja verzija iPhona 6 cenjena na skoraj 800 evrov.

Vendar za očitke niso bile krive njegove tehnološke sposobnosti, temveč njegovo očitno precej šibko ohišje.

Eden izmed ljubiteljskih ocenjevalcev novega iPhona je na svojem YouTube kanalu razkril, da ga lahko le z malce truda ukrivi.

Skrivljen telefon bi bil tako lahko rezultat pogostega nošenja telefona v hlačnih žepih ali če se uporabnik nenamerno usede nanj.

Poškodbe bolj izjema kot pravilo
Ameriški tehnološki velikan, ki trenutno vodi na lestvici tržno najbolj vrednih svetovnih družb, se je hitro odzval na očitke, da so njegovi novi pametni telefoni nagnjenji k upogibanju oz. menijo, da bi se tovrstne poškodbe lahko le izjemoma pripetile ob običajni uporabi.

Apple je svoje trditve po poročanju BBC-ja podkrepil s tem, da se je v prvih šestih dneh le devet kupcev pritožilo zaradi ukrivljenega iPhona 6 Plus. Po vsem svetu pa so prodali že več kot deset milijonov novih prenosnih telefonov.

Številni testi pred uradno predstavitvijo
V sporočilu za javnost je Apple navedel, da je ohišje njihove nove mobilne naprave izdelano iz anodiziranega aluminija, ki je na mestih, ki so najbolj dovzetna za poškodbe, dodatno ojačan z deli iz nerjavečega jekla in titana.

"Izbrali smo najkakovostnejše materiale in jih skonstruirali tako, da je omogočena njihova moč in vzdržljivost," so zapisali in dodali, da so vse njihove naprave med celotnim razvojem podvržene strogim testom.

Apple naj bi vse svoje telefone pred uradno predstavitvijo podvrgel "sedežnemu" testu, s katerim simulirajo učinke, ko se uporabnik usede na trdo podlago s telefonom v zadnjem hlačnem žepu. Prav tako naj bi izvedli t. i. torzijski test, pri katerem 8000-krat skušajo zviti na obeh koncih vpet telefon.

Ukrivljeno ohišje pa ni bila edina neprijetnost, s katero se je Apple soočil v prvih dneh prodaje svojih novih prenosnih telefonov. Tako je že umaknil posodobitev operacijskega sistema iOS 8, potem ko so se uporabniki IPhonaa 6 začeli pritoževati, da po posodobitvi ne morejo več opravljati klicev.

Podobne težave so imeli tudi drugi
Nekateri analitiki pa opozarjajo, da se je Apple vseeno tokrat zelo hitro odzval, saj je pri težavah s starejšimi različicami svojih prenosnih telefonov potreboval precej več časa za odpravo anomalij.

Prav tako pa naj bi imeli tudi drugi proizvajalci mobilnih naprav Sony, Samsung, Blackberry ... podobne težave z ukrivljanjem nekaterih modelov, tako da je prezgodaj govoriti, da je iPhone 6 plus bolj dovzeten za tovrstne težave.

Zaradi težav z novimi Applovimi prenosnimi telefoni je v četrtek vrednost njegovih delnic padla za več kot tri odstotke, tržna vrednost pa se je zmanjšala za skoraj 23 milijard dolarjev.