V Cernu se lahko pohvalijo z novim dosežkom. Foto: EPA
V Cernu se lahko pohvalijo z novim dosežkom. Foto: EPA

Znanstveniki so dosegli, da sta žarka protonov v trkalniku trčila z luminoznostjo, ki je presegla tisto v ameriškem trkalniku Tevatron leta 2010.

Nova rekordna luminoznost žarkov znaša 467.000 milijard milijard milijard (oziroma 467 krat 10 na 30. potenco) kvadratnih centimetrov na sekundo, kar ustreza trku več milijonov delcev na sekundo. Pred tem je rekord znašal 4,024 krat 10 na 32. potenco kvadratnih centimetrov na sekundo.

Luminoznost je povezana s frekvenco trkov. Večja kot je luminoznost, večje bo število trkov na sekundo. "Večje število trkov pomeni več podatkov, več podatkov pa pomeni več možnosti odkritij," je ob današnjem dosežku dejal generalni direktor Cerna Rolf Heuer.

Znanstveniki skušajo doseči trke, pri katerih bi lahko odkrili sledi skrivnostnega in do zdaj še neodkritega delca Higgsovega bozona, imenovanega tudi "božji delec", ki naj bi dal preostalim delcem maso.

Z velikim trkalnikom, katerega obseg v obliki prstana znaša 27 kilometrov, je pa sto metrov pod zemljo, želijo znanstveniki ustvariti pogoje, kakršni so bili takoj po velikem poku, in razjasniti skrivnost nastanka vesolja. Marsikdo je prepričan, da je mogoče samo v tem trkalniku odkriti Higgsov bozon.

"V Cernu je danes veliko vznemirjenja in občutkov, da smo na pragu novega odkritja," je dejal direktor za raziskave in znanstvene izračune v Cernu Serge Bertolucci.