Delfini niso ribe, temveč sesalci. Foto: EPA
Delfini niso ribe, temveč sesalci. Foto: EPA

Ti veliki podvodni sesalci so obenem tudi ene najinteligentnejših živalskih vrst in kot kaže, svojo inteligenco koristijo tudi v bolj "psihedelične" namene.

Britanski BBC je dalj časa snemal dokumentarec o delfinih s pomočjo skritih kamer v obliki robotskih živalskih lutk. Za DailyMail je britanska javna TV-hiša vnaprej razkrila nekaj fotoposnetkov nenavadnega vedenja, ki so ga ujele kamere.

Skupina mladih delfinov je medse ujela ribo napihovalko ter z njo ravnala nadvse previdno in nežno. Riba, ki so jo ujeli, je sicer zelo strupena. Ko se počuti ogrožena, izloča strup, ki vpliva na živčni sistem.

Posamezen delfin je ribo nežno žvečil, jo podal naslednjemu, ki se je tudi "naužil" substance in jo podal naslednjemu, ki je vajo ponovil, vsi skupaj pa so padli v nekakšen trans, poroča britanski medij.

Zoolog Rob Piley je za Independent potrdil: delfini so to počeli namenoma in se pri tem navzemali strupa. "Začeli so se obnašati zelo nenavadno, z nosovi proti vodni površini, kot da jih lasten odsev fascinira."
Zoologa je to početje spomnilo na norijo izpred let, ko so ljudje lizali t. i. psihedelične krastače, še posebej na zmedeno omotičnost, ki so jo izkazovali po sluzavem obedu.

BBC-jev dokumentarec z naslovom Dolphins: Spy in the Pod so posneli s pomočjo kamer, skritih v umetnih želvah.
To ni edini primer nenavadnih doživetij željnih živali. Določeno vrsto krastač nadvse radi ližejo tudi psi v Avstraliji, mačkam pa zelo diši mačja meta.