Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Tropi so sicer hiearhično, despotsko urejeni
  • Skupinsko odločanje tudi pri surikatah
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 36 glasov Ocenite to novico!
Afriški hijenski pes, lisasti pes, Lycaon pictus
Afriški lisasti psi so dokaj veliki; ramena jim segajo do 75 centimetrov visoko, tehtajo pa do 30 kilogramov. Vsak posameznik ima edinstven vzorec kožuha. Foto: Dr Andrew King
       S kihanjem morajo doseči neke vrste kvorum; preseči morajo neko mejo, da kot skupina spremenijo vedenje.       
 Andrew King, soavtor raziskave
Afriški hijenski pes, lisasti pes, Lycaon pictus
Odhod na lov Foto: Dr Andrew King
       Volja skupnosti lahko preglasuje želje dominantnih članov.       
 Raziskava
Surikate v živalskem vrtu Schönbrunn
Ko se značilno oglasijo najmanj tri surikate, se skupina odpravi na drug pašnik. Foto: ZOO Schönbrunn

Dodaj v

Demokracija pri živalih: afriški psi "volijo" s kihanjem

"Glasovanje" doslej našli pri več vrstah
9. september 2017 ob 15:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Afriški hijenski psi skupinsko odločajo o menjavi kraja ali lovski odpravi, je ugotovila mednarodna raziskovalna skupina. Pri tem so "glasovi" posameznih psov različno obteženi glede na pomembnost v tropu.

Raziskovalci iz Velike Britanje, ZDA in Avstralije so trope afriških hijenskih psov (Lycaon pictus) preučevali v sklopu projekta Bocvanskega sklada za ohranitev plenilcev. Opazovali so jih med "zelo živahnimi obredi dobrodošlice", piše v sporočilu za javnost avstralske Univerze v Sydneyju (UNSW).

Te obrede prirejajo po času počitka in pred odhodom drugam, pa naj bo to na lov ali v drug kraj, je pojasnil vodja raziskave Neil Jordan. V osnovi so to obredi ohranjanja vezi znotraj skupine, sproži pa jih lahko tudi en sam pes s spuščeno glavo, odprtim gobcem in nazaj zavihanimi ušesi, piše v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Proceedings of the Royal Society B.

"Namenil sem se bolje spoznati ta pasji družbeni pojav. Opazil sem, da so med pripravami kihali," je izjavil Jordan. "Posneli smo in podrobno dokumentirali 68 zborovanj petih tropov hijenskih psov v delti reke Okavankgo v Bocvani. Skoraj nismo mogli verjeti, da je končna analiza potrdila naše domneve."

Ugotovili so, da kihanje v resnici predstavlja svojevrsten glasovalni sistem. Bolj kot so člani tropa kihali, večja je bila možnost, da bodo obrusili pete in se odpravili na lov. Lahko tudi niso - pravzaprav je večina shodov obstala.

Niso vsi enakopravni
Pri tem niso vsi glasovi veljali enako. Tropi hijenskih ali lisastih psov so sicer izrazito hierarhično, skoraj despotsko urejeni, in glas vodilnega para - alfa samca in samice - je pomembnejši od preostalih. Kljub temu so ga "plebejci" lahko preglasovali. "Ugotovili smo, da je bilo v prisotnosti dominantnega samca in samice na dogodku potrebnih precej manj kihov za začetek odprave," je pojasnila prva avtorica, Reena Walker z ameriške univerze Brown. "Če pa dominantni par ni sodeloval, pa je bilo potrebnih več kihov, okoli deset, da se je trop premaknil."

"S kihanjem morajo doseči neke vrste kvorum; preseči morajo neko mejo, da kot skupina spremenijo vedenje," je pojasnil soavtor Andrew King. "Volja skupnosti lahko povozi želje dominantnih članov," piše v znanstvenem članku.

Kvorum je nujen tudi pri nekaterih drugih vrstah mesojedcev, ki živijo v skupinah. Take so na primer surikate (Suricata suricatta). Če pri njih tri živali oddajo določene zvočne signale, se skupina odpravi na drug pašnik.

Razlika med surikatami in hijenskimi psi je v prej omenjeni "neenakopravnosti", saj se potrebni kvorum spreminja glede na to, kdo je udeležen na pasjem zboru. "Ni vsak pasji glas enak," je povedal King. Pri zborovanjih z aktivno udeležbo dominantnega para so zadostovali le trije kihi.

Soglasje znotraj skupine iščejo številne druge živali: ne nazadnje čebele z značilnim plesom, pa tudi nenavadne opice kapucinke, ki jih najdemo le v Amerikah. Nekaj podobnega so našli tudi pri gorskih gorilah (G. g. beringei), ki pred odhodom s počivališča intenzivneje godrnjajo. (Pri slednjih ni nujno, da so zvoki vzrok in ne le stranski učinek postopka.)

Takšnega vedenja pa ne moremo enačiti s skupinskim delovanjem, pri katerem posamezni deli zgolj sledijo gibanju skupine kot celote, kot denimo pri ribjih jatah iz tisočev rib.

Raziskave pri drugih skupinskih pasjih vrstah se navadno osredinjajo na družbeno dinamiko hierarhije, torej: odločanje je navadno na ramenih dominantnih psov, ki nato svojo voljo tako ali drugače uveljavijo pri podrejenih.

Je kihanje res kihanje?
Doslej so pri hijenskih psih namreč mislili, da je kihanje to, kar je ... kihanje oziroma čiščenje dihalnih poti. Zdaj pa ne le mislijo, da ima pojav zapletenejšo družbeno vlogo, temveč ga sploh ne gre primerjati s človeških kihanjem. Kot so avtorji povedali za ameriški medij The New York Times: pri dejanju ni nobenega vdiha, le hiter in slišen izpih skozi nos, najbrž je tudi povsem zavesten, ne pa podzavesten fizični odziv na dražljaj. Pes se je zanj odločil.

Ogrožena vrsta
Obstoj hijenskih psov je ogrožen, saj njihove vrste desetkajo tako levi kot ljudje - predvsem slednji. Po podatkih Fundacije za afriško divjo naravo (AWF) jih je v naravi le še okoli 6.600, na seznamu zelo ogroženih vrst pa so več kot 20 let.

Posamezen trop šteje od 10 do 40 članov in nadzoruje do 2.300 kvadratnih kilometrov veliko področje. Najdemo jih širom Afrike po savanah, pretežno na jugovzhodnem delu; ni pa jih v puščavi ali tropskem gozdu.

Hijenski psi so podobni hijenam (od tod ime). Še posebej jih zaznamujejo lisast, večbarven kožuh, ki je za vsakega psa edinstven, kar lajša delo raziskovalcem, saj jih zlahka razlikujejo.

Njihovo družbeno življenje je kompleksno. Vodilni par preprečuje parjenje in s tem brejost pri podrejenih, pri čemer se vodita ločeni hierarhiji za samce in samice tropa, navadno vrh zavzame najstarejši osebek. Znotraj hierarhije posledično ni skoraj nobenega nasilja ali agresivnosti. Mladiči so skupni, zanje skrbi celoten trop, navaja AWF. Lovci se s pohoda navadno vrnejo v brlog, kjer izbljuvajo meso za mater psico in potomce.

Redno izvajajo prej omenjene obrede, ko se vsi zberejo na zaplati zemlje in drug drugega pozdravljajo, bodrijo in pletejo vezi znotraj tropa. "Zbori so polni energije, visoko ritualizirani, jasni in služijo ohranjanju skupine," piše v znanstvenem članku.

Navadno lovijo gazele, lahko pa tudi kaj večjega. Večinoma pokončajo bolne ali šibkejše živali in s tem igrajo vlogo v evoluciji.

Video: Hijenskopasje "kihanje"

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
dr.Mockba
# 09.09.2017 ob 16:33
Ramus, enkrat sem ti že razlagal, pa si očitno že pozabil. Poizkusimo še enkrat. V "makroevoluciji" ne smeš gledati na organizem kot celoto, saj je resnično nemogoče, da se iz parjenja dveh psov pojavi človek. Organizem, denimo- psa in človeka moraš razčleniti na posamezne elemente in tu dobiš dokaz, o evoluciji. Tako kot psi, imamo tudi ljudje čutila- nos, oči, jezik, ušesa, otip, kakamo in lulamo povsem enako, celo drisko imajo psi, hrbtenica, ostali notranji organi- vse je bolj ali manj enako, pri razmnoževanju, pa se ena od pozicij imenuje prav po psih. "Doggy style". In če gremo po evolucijski lestvici še niže, žuželke, denimo imajo prav tako mnogo skupnega z nami, imajo oči, srce, kri, živčevje, prebavila.. in so zoprne, kot tudi ti, pri vprašanjih znanosti.
Ne ignoriraj vej znanosti, ki še niso obstajale v času svete knjige, kot npr.- genetika.
Znanje je moč!
zozozo
# 09.09.2017 ob 16:02
Ne volijo, ampak glasujejo.
firtoh
# 09.09.2017 ob 20:01
Doma imamo diktaturo.Ko hočeta psa ven, je treba it.Sneg,dež,vročina...ni pardona.
dr.Mockba
# 09.09.2017 ob 20:43
Ramus- Resnica glede evolucijske teorije je pa takšna, da se bo med parjenjem dveh psov vedno skotil pes, tudi po milijardi let,... takšen ali drugačen, ampak pes.

Kako to? A ni zemlja iz svetega pisma stara cca. 6000 let? Praviš, da sveto pismo laže?

Tudi "resnica glede evolucijske teorije" iz tvojih ust zveni prav smešno. Ramus, tudi če se še tako trudiš- ne razumeš je. Žal..
vnk
# 09.09.2017 ob 17:46
Najhuje pri vsem tem pa je, da evolucija (makroevolucija) kot razvoj vrst, sploh ne obstaja,...

Kaj pol, a nove vrste padejo na Zemlji iz vesolja v kinderjajčku?
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 18:27
Napisal sem-" A zato na volilnih kongresih SDS-a nihče niti kihniti ne upa?", pa so me zbrisali???!!!???!!!???!?!?

Mislim no, dragi MMC uredniki, to pa je že too much.
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 19:20
@mb128
A si ti že slišal za navadno zafrkancijo?
Očitno še ne.
To je tisto, ko se iz nekoga ali nečesa pač zafrkavaš.
Nič več in nič manj.
Love_tigBitties
# 10.09.2017 ob 15:28
Admin, zakaj ne brišeš te bedarije od @Ramusa? Naredite posebno rubriko Religija, kjer bodo lahko takšni kot so Ramus pisali svoje nebuloze. Ne pa da se to dovoli pod članki o znanosti!
mb128
# 09.09.2017 ob 16:05
Jep način demokracije poznajo tudi druge živali ne samo človek!
Bilo bi interesantno vedeti kako je s tem, če kaj takega obstaja tudi pri delfinih, orkah, morskih pseh kladvenicah, slonih....
stomic
# 10.09.2017 ob 20:27
Ramus ni Bog...
Ramus je admin...
Admin je Bog...

tako pa imamo paradoks... No Ramus, sedaj pa lahko po mili volji polemiziraš, kakor te je volja...
Ostalo pusti, ker spet ni nič o dinozavrih...
tocco
# 09.09.2017 ob 23:35
At111 gledano zgodovinsko živali ki jih je udomacil človek npr psa so s strani veterinarske znanosti kar genetsko selekcionirani oziroma imajo svoje parametre med katere spada tudi socializoranost. Pasme psov so kar velka genetska selekcija.
mb128
# 09.09.2017 ob 20:53
dr. Moskva
Tukaj ne gre za nerazumevanje, tukaj gre za zavračanje!
fafaron
# 11.09.2017 ob 18:06
In če zoper koga izglasujejo interpelacijo, ta potem cvili?
sisoruen
# 09.09.2017 ob 22:57
"Gre za to, da za to nimaš niti enega dokaza..."

Dejansko velja ravno nasprotno. Nimamo nobene znastvene alternative, da ljudi kot biološko vrsto ne bi uvrščali med t.i. prvake oz. primate, v katere uvrščamo številne vrste opic, med katerimi so nam najbolj podobni šimpanzi. Tudi ne drži, da dokazov ni, teh je ogromno z vidika molekularne biologije, ki dokazujejo, da ima človek z opicami nedvoumno skupnega prednika. To sploh ni več vprašanje. Nismo pa še odkrili fosilnih primerkov t.i. vmesnega oz. izgubljenega člena med tem skupnim prednikom in človekom, kar ni ravno presenečenje, če pač vemo, da naj bi ta vmesni člen živel pred okoli 8-10 milinonov let. In kot že rčeno, glede tega ne obstaja alternativna znanstvena razlaga. Obstajajo le številne pravljice, miti in legende, glede katerih pa dejansko ni niti enega samega dokaza. Kako pa, če tisti, ki v te pravljice verjamejo niso sposobni niti teoretično pojasniti svojih prepričanj, kaj šele da bi za to lahko ponudili kakšnen dokaz.
el CARTEL
# 09.09.2017 ob 20:24
po moje da bi vsako ureditev lahko našli v naravi.
le dovolj dogmatični bi morali biti, da opazimo "vzorec".

je pa zanimivo, da so hijene bolj udeležene v demokratičnem procesu kot povprečen državljan slovenije - namreč povprečnega slovenca nihče ni vprašal, če želi sprejeti begunce ali če se strinja z CETO.
EU "demokracija" pač. verjetno tudi s kihanjem.
Lešnik
# 15.09.2017 ob 11:36
Demokracija pri živalih: afriški psi "volijo" s kihanjem

Nam je še to krateno.
sifamora
# 12.09.2017 ob 21:51
1.Danes je teorija o evoluciji dejstvo. Zadostoval bi en sam dokaz, da se jo poruši, pa tega ni sposoben nihče. Pa naj se nekateri še tako trudijo, dokaza ne najdejo
2.Za potrditev ne potrebujemo fosilov. Dokazov je pri danes živečih živalih dovolj. Fosili so bonus
3.Vmesni členi kot takšni ne obstajajo. Ker evolucija ne deluje tako, kot si jo veliko ljudi zamišlja. Otrok je vedno podoben staršem in tako dalje. Če pa postaviš X generacij od najmlajše do najstarejše, boš lahko opazil razliko med recimo 2. in 5000. generacijo, malo verjetno pa med 2. in 5. Na nek način je vsaj posameznik vmesni člen med starši in lastnimi otroki.
4.Obstaja raziskava, ki obsega ,mislim da, več kot 50000 generacij v 12. linijah, ki so se razvijale v enakih pogojih in iz iste začetne generacije. 12 linij, vsaka linija 50000 generacij. In vse so dokumentirane in zamrznjene. Lahko jih zainteresirani tudi preučijo. Za vsako generacijo obstaja vzorec, primerek. Mislim da raziskava še naprej poteka.
kljub enakim staršem in pogojem, se linije niso razvijale enako, vendar so se razvijale, spreminjale.
5. Tako imenovanih vmesnih členov je danes izjemno veliko. Samo potrebno JE ITI v ustrezen muzej in si jih OGLEDATI.
6. nekateri še danes, po več kot letu ali še več, ne razumejo določenih znastvenih člankov. ni napaka v članku, ampak v bralčevem nerazumevanju tega, kar prebere.
7. Človek se NI razvil iz šimpanza ali neke opice. Današnje opice in človek imamo skupnega prednika. Kot ga ima deževnik in kit, ali človek in čebela. Samo dovolj daleč je potrebno it. Na nek način smo si vsi bratranci v x-tem kolenu.
8.Umetni izbor v nekaj stoletjih naredi velike razlike znotraj vrste. Ko je na voljo milijarda ali dve,....no rezultat vidimo danes.
Ramus
# 12.09.2017 ob 13:26
Vprašanje ki sledi, po tvoji teoriji: kdo ali kaj je ustvaril vse te organizme?

Vprašanje je več kot legitimno, vendar ne v tej temi, napišite predlog v uredništvo, da bi radi o tem debatirali pa bomo kakšno rekli,... Danes tukaj pa komentiramo vidike evolucijske teorije in nič ne kaže, da bi bili kaj bližje dokazu o obstoju "razvoja vrst"

Korenček,.... to pa bo verjetno zato, ker je rastlina,.... saj verjetno se zavedaš nesmiselnosti svoje izjave.
arogantnež
# 12.09.2017 ob 12:36
Toliko skupnega s krokodilom in vinsko mušico imamo, ker stvarnik pač nima domišlija.
mb128
# 11.09.2017 ob 22:01
Dokazov je kolikor hočeš. Če ne drugega vpiši v it iskalnik Darwin, evolucijska teorija. Sicer pa si ti dokazal kaj že?! In kje so linki, ki podpirajo te tvoje že kar nonsense?!
Še glede živih fosilov. Obstajajo ampak so redki, sila redki in so dokaz kveĉjemu za to,da se njihov habitat v katerem živijo ni toliko spremenil, da bi se oni morali tej spremembi ustrezno prilagoditi! Veš le zakaj bi spreminjal tisto kar je uspešno?! Narava pa podpira, pa se ti strinjal s tem ali ne samo preživetje najmočnejših. Takšen je njen zakon št. 1!
Mimogrede. Si dokaj spreten manipulator a to kar si enkrat naredil s Ceshoot ti pri meni ne bo uspelo!
Binder Dandet
# 11.09.2017 ob 08:32
@HOR:
"Meni je najbolj zanimiva sprememba videza ljudi odkar obstajajo fotografije."

Jaz opažam le spremembo mode.:D Kaj pa si ti imel v mislih?
FrancL
# 10.09.2017 ob 10:50
@Ramus
"Jep imaš prav. Ko se parita dva psa to lahko privede samo do novega psa. A psov je več vrst. Tako kot opic! In človek je le ena izmed vrst opic. To je dejstvo in povsem nepomembno je če ti to dejstvo prebaviš ali pa ne! Dejstvo je tudi, da na evolucijo posamezne vrste med drugim vpliva tudi njegov habitat in slednji je na nas vplival tudi tako, da smo izgubil večino dlak po telesu!"

In če nadaljujem: ravno pri psu je človek iz ene vrste v nekaj sto letih kreiral na desetine novih podvrst, ki popolnoma potrjujejo razvoj vrst. Res da so verjetno trenutno vsi psi med sabo še možni parjenja, zagotovo pa bo v prihodnje prišlo do takih razlik, da tudi to ne bo več možno... oziroma prišlo bo do razvoja novih vrst.
tocco
# 09.09.2017 ob 23:27
V primerjavi s psi me še vedno bolj fascinira socialno komonicaranje čebel znotraj panja.
Miham
# 09.09.2017 ob 18:34
Tudi v začetkih demokracije pri starih grkih so najprej glasovali z vpitjem, seveda so kmalu spoznali, da to ni nujno najbolj enakovreden način
vnk
# 09.09.2017 ob 17:39
Heh, je smešno videti, kako se "novice" širijo po medijih. :)
Jouža
# 24.09.2017 ob 18:07
Imajo tudi oni leve pa desne???
Love_tigBitties
# 13.09.2017 ob 11:37
Haha sej ne vem več, a je ta Ramus kakšen trol, ki mu RTV namerno pušča, da piše bedarije pod članke o znanosti ali pa ima dejansko že čisto oprane možgane od vsega tega verovanja v pravljična bitja.
mb128
# 12.09.2017 ob 16:46
Pa ljudje kaj ne vidite, da bo on samo rad oznanjal. A v tem trenutku mi, veliki neverniki še nismo vredni božje besede! Jep, potrebno bo očiščenje. Ampak jaz nisem vreden niti očišenja ker perzonificiram Nasprotnika in zato nisem niti vreden, da navede moj nick. Če ne poglejte si sliko v mojem avatarju. Jep, res sem Veliko Zlo! No vsaj zanj.
A hočete moj navet? Če se hočete z njim še naprej ubadati iz katergakoli razloga že to počnite a zavedajte se da počenjate Sizifovo delo. Alternativa temu je preprosta in se glasi IGNORANCA!
No sedaj pa izbirajte, admin bo pustil njegove čačke tako ali tako in mi zoper to ne moremo nič!
dr.Mockba
# 12.09.2017 ob 12:20
Zelo verjetno zaradi tega, ker smo bili ustvarjeni za življenje na istem planetu,...

Tukaj se strinjam. Vprašanje ki sledi, po tvoji teoriji: kdo ali kaj je ustvaril vse te organizme?
Mimogrede, korenček nima srca, hrbtenice in oči, pa prav tako živi na našem planetu.
mb128
# 12.09.2017 ob 11:04
Daj izpljuni že enkrat kako je! Od tebe samo berem to ni tako to ni tako. Daj povej že enkrat kako je. Pa navedi kakšen vir, kredibilen vir in ne imej argumentacije v stilu jaz mislim, da je tako ker to sploh ni argument!
Sicer pa če si trmast ti znam biti trmast tudi jaz.
Se bereva!
Ramus
# 12.09.2017 ob 10:50
zakaj imamo toliko skupnega?

Zelo verjetno zaradi tega, ker smo bili ustvarjeni za življenje na istem planetu,...

saj ti dokaza, kot ga sam zahtevaš, nikoli, nihče ne bo pokazal, saj se evolucija dogaja na dolgi rok

Najprej bi jo najverjetneje zaznali med mikroorganizmi pa je ne, zazavamo zgolj adaptacije,... sicer pa to je bila moja poanta, evolucijska teorija na način razvoja vrst ni dokazan proces, v nasprotju z trditvami, da je vse "znanstveno podprto". Ni.
dr.Mockba
# 12.09.2017 ob 09:42
Ramus, sicer g. Dawkins tam omenja besedo "believe" v katero vem da se boš zapičil, pa vseeno. Mogoče boš 1mm bližje k spoznanju resnice. Saj že iščeš dokaze.

https://www.youtube.com/watch?v=DP53WAkQ
5Yc
dr.Mockba
# 12.09.2017 ob 09:19
Ramus, še vedno ne vidiš dokaza makroevolucije? Težava je v tem, da si se zapičil v tezo, od katere ne boš odstopil nikoli, saj ti dokaza, kot ga sam zahtevaš, nikoli, nihče ne bo pokazal, saj se evolucija dogaja na dolgi rok. Bi te pa zopet spomnil na moj prvi post o dokazu- razčleni organizem krokodila in človeka, poglej sisteme čutil, živčevja, prebavil, razmnoževanje, okostje, itd. in mi razloži, zakaj imamo toliko skupnega?
mb128
# 12.09.2017 ob 00:06
Ja kaj bi pa ti sploh rad?! Če imaš probleme psihičnega izvora, da si opica tako kot jaz, tako kot vsi na tem portalu ti svetujem da obiščeš psihologa, psihoterapevta ali celo psihiatra nas pa lepo prosim ne davi več z tvojo traumo ker če ne drugega nismo ustrezno usposobljeni, da bi ti jo pomagali odpraviti!
mb128
# 11.09.2017 ob 23:35
Daj človek poglej si velikost krokodilo takrat in krokodilov sedaj če ne drugega! Takratni krokodili so znali pokončati marsikaterega tudi terapoda, ki je bil dosti večji od današnjega odraslega slona. Ti krokodili, ki so živi dandanes tega niso sposobni!
Mimogrede, a si se ravnokar pošteno vstrelil v koleno?! Navedel si ravno zelo lep primer evolucije! Veš spopad med plenom in plenilcem poteka nonstop. Če se plen zrase zrase tudi plenilec če se pa plen pomanjša pa se pomanjša tudi plenilec. To je samo ena izmed mnogih, kot temu rečejo znanstveniki, strategij oz. prilagoditev. Sicer pa si poglej samo nemškega ovčarja. Tisti izpred 150 let je kar precej drugačen od tistega dandanes. Vzrok za to? Boš zapisal človek?! Hja, kaj človek ni del habitata v katerem živi tudi nemški ovčar?! Ravno pred kratkim sem gledal eno oddajo na to temo na NatGeo Wild veš!
A imaš še kaj na sporedu?!
Pa v bodoče bi te prosil, da krokodilu ne praviš več živi fosil ker se s to trditvijo smešiš veš!
mb128
# 11.09.2017 ob 22:59
Daj človek navedi mi en živi fosil in potem poglej kaj se je v njegovem habitatu tako spremenilo da bi terjalo adekvatno prilagoditev! Kar se pa moe tiče je za njeno izginotje kriv predvsem človek.
Še glede živih fosilov. Gremo specijo po specijo. Zakaj tako redko, pri tem so mišljene predvsem živali, človek nanje tako redko naleti?!
mb128
# 11.09.2017 ob 21:30
Ubogi revež ti, ki ni sposoben najti na internetu kako je npr. prišlo do T. Rex-a! Nadaljna evolucija tega zavropoda pač ni bila možna ker je prišlo do velikega bum. Temu velikemu bumu se imamo sploh za zahvalit da je prišlo do velikega vzpona, razvoja sesalcev kajti v nasprotnem primeru bi bili še vedno pri miših oz. sesalcih, ki bi bili kvečjemu mišje velikosti.
mb128
# 11.09.2017 ob 21:17
In na čem temeljiš to svoje drugačno mnenje?!
mb128
# 11.09.2017 ob 21:14
Hehehe, pa to ne moreš verjet! Človek zagovarja adaptacijo obenem pa zanika evolucijo?! Norost par exelance! Sicer pa je vedno bolj jasno kaj ga pri evoluciji takoo moti. Ne more se sprijazniti s tem, da je le ena izmed mnogih vrst opic! In ja, imaš prav iz plazilca nikoli ne bo nastal sesalec! Mil., mlrd. oz. ne vem že koliko let gor ali dol. Evolucija ni čarovnica!
Ramus
# 11.09.2017 ob 21:06
"ki z zanikanjem samih fundamentov znanosti žali vsaj večino komentatorjev pod rubriko ZIT"

Drugačno mnenje je pravica in v neki normalni družbi drugačno mnenje ni bi smelo predstavljati večjih težav drugače mislečim,.... sicer pa so bili drugače misleči žalitev za drugače misleče zgolj v zelo nazadnjaških sredinah,.... kar ZIT naj ne bi bil,... zanimivo.
Ramus
# 11.09.2017 ob 21:02
"Veš kaj adabtacija je ravno evolucija"

To moraš samo še dokazati,.... adaptacija je proces, ki ohranja organizem, ne pa ga "ubija". Razvoj vrst bi pomenilo točno to - konec za ta organizem. Kot vidiš sem ti dal primer živih fosilov, ki dokazujejo, da se organizmi zgolj prilagajajo in ne "evoluirajo" v nove vrste,.... sedaj pa nam lahko ti pokažeš en primer makro evolucije kjer je lepo dokumentiran prehod iz ene vrste v drugo vrsto z vsemi vmesnimi členi? Č

Če nisi razbral med zapisanim zagovarjam tezo, da evolucija kot razvoj vrst ne obstaja, obstaja zgolj prilagoditev vrst, kar pomeni, da bo krokodil vedno le takšen ali drugačen krokodil,.... prav tako zagovarjam tezo, da te prilagoditve potekajo mnogo mnogo hitreje, kot pa to uči teorija o postopnem razvoju vrst, ki da traja na milijone in milijone let dolgo,...
mb128
# 11.09.2017 ob 20:51
Veš kaj adabtacija je ravno evolucija! Tisto živi bitje, ki se ni sposobno adaprirati namreč izumre!
Mimogrede še vedno nisi predstavil svojega pogleda. Vse kar znaš zapisati je to ne drži.
Mimogrede kot že rečeno evolucijska teorija je podprta s strani znanosti. Torej je znanost za tebe kaj? Larifari mogoče?!
stomic
# 11.09.2017 ob 20:47
gispa
Bog odpušča grehe, neumnosti pa ne :-)
mb128
# 11.09.2017 ob 20:41
gispa
Če že ne kje drugje na tem portalu so ravno pod rubriko ZIT relevantni samo tisti podatki, ki so znanstveno potrjeni! Tako namreč znanost funkcionira in če je že kdo žaljiv je to ravno Ramus, ki z zanikanjem samih fundamentov znanosti žali vsaj večino komentatorjev pod rubriko ZIT. In to že dolgo vse drugo je več ali manj po sistemu kar seješ tudi žanješ!
Sicer pa me ne samo zanima kako bo repliciral moj komentar ob 20:16 ampak kako dolgo bo rabil za repliko. Sem ga že parkrat tu gor pozval, da predstavi svoj pogled a ga še ni in gledano vsaj statistično ga tudi sedaj ne bo!
mb128
# 11.09.2017 ob 20:16
Ramus
Kaj pa je znanstveno podprto? A nam lahko predstaviš?! Pa tudi USTREZEN link bi bil več kot dobrodošel.
gispa
# 11.09.2017 ob 20:16
Zanimivo mi je brati članke o znanosti. Velikokrat postrežejo z zelo zanimivimi dejstvi iz narave.
Je pa še ena stvar, ki me privablja, da berem in to je Ramus. Ramus, hvala za smehe. Vaše debate ne bom komentiral, ker trenutno nisem pri volji, da bi ti kontre pucal. Nasmejiš pa me, res. :)

Pa ne žalite Ramusa. Če ima kaj prav, je to, da ima pač svoje mnenje. Kontrirajte ga s podprtimi argumenti in se smejte njegovim odgovorom.

@stormic
On bo deležen najvišje možne pomoči in to je božja pomoč. Na koncu bomo vsi njemu ''fovš'', ko bo v nebesih žural, mi pa se bomo večno pekli na roštilju.
stomic
# 11.09.2017 ob 20:05
tebi majster ni pomoči...
mb128
# 11.09.2017 ob 18:47
No nekulture se nadaljuje! Če bi se jaz posluževal istega bi samo sebi in drugim dokazal da sem ISTI! Ampak nisem. Zato
Ramus
Kako že gre tisto? Predno bom umrl me boš trikrat zanikal! Mislim, da gre nekako tako in ti si na dobri poti, da ta dogmatizem še enkrat potrdiš!
Glede ostalega. Še enkrat več si več kot vstrelil v prazno. Hokejski psi so živali, ki imajo eno najrazvitejših socioloških struktur med živalmi. Še kako dobro znajo poskrbeti za bolne in mladiče!
Sicer pa se ti sploh ne čudim, sprenevedaš se še enkrat več!
Mimogrede evolucijska teorija je edina teorija z znanstveno podporo vse ostalo je mišmaš, ki je sociološkega izvora in ima tisoč in en vzrok. Tukaj je rubrika ZIT in komentirati imajo pravico vsi vključno z tebi če le upoštevajo pravila tega portala. Ti z svojim zanikanjem evolucije, ki je edina znanstveno podprta ne izpolnjuje še niti minimuma da bi komentiral pod to rubriko!
Binder Dandet
# 11.09.2017 ob 08:34
"Naredite posebno rubriko Religija, kjer bodo lahko takšni kot so Ramus pisali svoje nebuloze."

Če smo pošteni, če @KLIPAN ne sme o SDS pisat v rubriki znanost, tudi @Ramus ne bi smel o religiji. Jaz takoj podpišem, da se držimo rubrike. Ne eno ne drugo ne sodi sem.
eMZe
# 11.09.2017 ob 08:17
Gesundheit.
Kazalo