Ameriške naprave za elektronsko glasovanje so že na dveh ameriških volitvah povzročile veliko zapletov. Foto: EPA
Ameriške naprave za elektronsko glasovanje so že na dveh ameriških volitvah povzročile veliko zapletov. Foto: EPA
Estonci so na letošnjih parlamentarnih volitvah s pomočjo interneta lahko glasovali kar iz domačega naslanjača. Foto: EPA

V Veliki Britaniji so lokalne volitve s pomočjo prenosnih računalnikov, zaslonov občutljivih na dotik, in mobilnih telefonov poskusno izvedli tako na voliščih kot prek interneta. Na podlagi spremljanja teh in škotskih volitev ugotavljajo, da je tveganje, povezano z elektronskim glasovanjem, veliko večje od njegovih prednosti.

Udobje proti zanesljivosti
Zato pozivajo, da je z elektronskim glasovanjem potrebno počakati, dokler ne postane pregledno in zanesljivo. Kot glavno težavo so namreč navedli pomanjkanje nadzora, ki dopušča napake in goljufije ter načenja integriteto volilnega sistema v celoti. V tem pogledu upravičeno opozarjajo, da bi bilo sprejetje elektronskega glasovanja samo zaradi priročnosti brez upoštevanja njegovih morebitnih posledic na legitimnost volitev, lahko velika napaka.

Pomisleke britanske skupine potrjujejo tudi težave z elektronskim glasovanjem na predsedniških volitvah v ZDA leta 2000 in 2004. Američani predsednika sicer niso mogli izbirati prek interneta, ampak so svoj glas oddali s pomočjo na dotik občutljivih zaslonov na voliščih, kar naj bi povzročilo velike napake.

V Estoniji težav ni bilo
V Estoniji so bile letos prve parlamentarne volitve, na katerih je bilo glas mogoče oddati tudi prek interneta. Za razliko od britanskega in ameriškega primera so potekale brez težav, računalniško pismeni Estonci pa so bili nad njimi navdušeni.

Pri nas še čakamo
Kdaj bodo tudi v Sloveniji potekale prve državnozborske volitve prek svetovnega spleta, je še nejasno. Tehničnih omejitev pravzaprav ni; že nekaj časa, denimo, deluje elektronsko oddajanje dohodnine, prek spleta lahko Slovenci podaljšujemo prometna dovoljenja ali vlagamo različne obrazce, le voliti še ne moremo. Vzrok je vprašanje zagotavljanja varnosti in zasebnosti pri oddaji glasu prek spleta.