V svetu je z virusom HIV okuženih tudi vedno več otrok. Foto: EPA
V svetu je z virusom HIV okuženih tudi vedno več otrok. Foto: EPA
Protesti proti aidsu
Ljudje so še vedno premalo ozaveščeni glede aidsa. Foto: EPA

Skrb vzbujajoče podatke sta objavili Agencija ZN-a za boj proti aidsu (UNAIDS) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki opozarjata, da se svetovna epidemija aidsa še vedno širi. Predvidevata, da je na svetu na novo okuženih kar 4,3 milijone ljudi, največ pa se jih okuži med 15. in 24. letom starosti. Organizaciji opozarjata še, da so ženske bolj izpostavljene nevarnostim okužbe z virusom HIV kot moški.

Najbolj prizadeta je podsaharska Afrika, kjer živi 63 odstotkov vseh okuženih ljudi. Samo v državi Svazi je okužen vsak tretji prebivalec, razmere pa so problematične tudi v Južnoafriški republiki, kjer je okužen vsak deveti prebivalec, približno dva milijona prebivalcev pa sploh ne ve, da so okuženi.

Delno izboljšanje razmer v Afriki
Čeprav je bilo glede dostopnosti antiretrovirusnih zdravil na afriški celini dosežen velik napredek, pa ta zdravila še vedno prejema manj kot četrtina okuženega prebivalstva Afrike. Kljub temu je bil v nekaterih državah vendarle dosežen napredek. Zimbabve je tako ugotovil v zadnjih letih šestodstotni padec deleža okuženih nosečnic, delež okuženih pa pada tudi v Keniji, Tanzaniji in Ruandi.

Vedno več okuženih v Evropi in Aziji
Razširjenost virusa HIV v Vzhodni Evropi in Srednji Aziji se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot 70 odstotkov, kar kaže na to, da preventivni programi bodisi ne delujejo ali pa ne dosegajo svojih ciljnih skupin. Glavni krivci okužb so predvsem nezaščiteni spolni odnosi in zloraba drog.