Aplikacija bo že na namizju prikazala vse novosti s Facebooka, ob tem pa skrila druge aplikacije. 'Zakaj bi morali odpreti več aplikacij, da bi izvedeli, kaj se dogaja z našimi sorodniki in prijatelji? Vso to vsebino smo želeli dati na prvo stran,' je dejal Zuckerberg. Foto: Reuters
Aplikacija bo že na namizju prikazala vse novosti s Facebooka, ob tem pa skrila druge aplikacije. 'Zakaj bi morali odpreti več aplikacij, da bi izvedeli, kaj se dogaja z našimi sorodniki in prijatelji? Vso to vsebino smo želeli dati na prvo stran,' je dejal Zuckerberg. Foto: Reuters
Facebook
Vrednost Facebookovih delnic je po predstavitvi novosti narasla, Googlove pa so po drugi strani padle. Foto: EPA

"Ne gre za telefon, in ne za operacijski sistem, ampak nekaj, kar je precej globlje kot zgolj aplikacija," je pojasnil prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg na posebnem dogodku v Kaliforniji.

Facebook Home na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android nadomesti domači zaslon in omogoča, da so naprave "oblikovane okoli ljudi, in ne okoli aplikacij", je na predstavitvi povedal Zuckerberg. Facebook napoveduje, da gre pri aplikaciji za "nov način, ki bo uporabnikom omogočal, da vidijo svet okoli njih skozi ljudi, in ne aplikacije".

Tudi SMS-sporočila ne bo mogoče napisati brez Facebooka
Telefon z novo aplikacijo prikaže Facebook takoj, ko se prižge, poudarek pa je na funkcijah, ki jih omogoča družbeno omrežje. Dobro znane funkcije telefona, kot je na primer kamera, Facebook Home nadomesti z Facebookovo lastno aplikacijo, podobno je tudi pri aplikaciji za SMS-sporočila, ki je prilagojena tudi za sporočila na Facebooku.

Različico za pametne telefone bo s spletne trgovine Google Play v ZDA mogoče prenesti od 12. aprila dalje, različica za tablične računalnike pa je za zdaj še v izdelavi, je pojasnil Zuckerberg.

Facebook Home pa bo na voljo tudi v prednameščeni različici na telefonu HTC First tajvanskega proizvajalca pametnih telefonov HTC. Za zdaj bo telefon sicer na voljo le v ZDA.

Prihodnost vidijo v telefoniji
Strokovnjaki menijo, da poskuša Facebook z novo aplikacijo okrepiti svoj položaj na mobilnem trgu. Kot pojasnjuje Peter Corbett iz podjetja Istrategylabs, že več kot polovica Facebookovih uporabnikov za brskanje po družbenem omrežju uporablja mobilne naprave. "Facebook Home je v bistvu vzporedna veja v razvoju operacijskega sistema Android. Ta bo pod nadzorom družbenega omrežja, in to je tudi Facebookova prihodnost," meni Corbett.

Obetajo si porast prihodkov od oglaševanja
Dodaja, da se Facebook z aplikacijo Home postavlja po robu ameriškemu velikanu Apple, hkrati pa si s tem odpira možnost za več prihodkov iz mobilnega oglaševanja, ki bodo prišli predvsem na račun spletnega velikana Google. Facebook si bo lahko z aplikacijo izboril vodilno mesto, Google pa je s tem izgubil velikansko priložnost na področju družbenih omrežij na mobilnih napravah, je prepričan Corbett.

Po podatkih analitske družbe Emarketer je trg mobilnega oglaševanja v ZDA lani zrasel za 178 odstotkov na 4,11 milijarde dolarjev. Od tega je Google pobral več kot polovico zneska, vendar pa Facebookov delež narašča - leta 2012 je znašal 9,5 odstotka celotnega kolača mobilnega oglaševanja, letos pa analitiki pričakujejo, da se bo delež povzpel na 13,2 odstotka.