Tokratna izstrelitev je potekala brez težav. Foto: Reuters
Tokratna izstrelitev je potekala brez težav. Foto: Reuters

Zadnja izstrelitev Endeavourja je bila napovedana za 29. april, a so jo nato le nekaj ur pred izstrelitvijo zaradi tehničnih težav na raketoplanu preložili. Napako so odkrili pri napajanju grelne linije, ki preprečuje, da bi gorivo zamrzovalo. Inženirji ameriške vesoljske agencije Nasa so tokrat dan pred izstrelitvijo izrazili prepričanje, da bo popravljeni raketoplan tokrat uspešno poletel. To se je tudi zgodilo.

Izstrelitev iz Kennedyjevega vesoljskega centra v Cape Canaveralu na Floridi je potekala po napovedih, zgodila se je ob 14.56 po srednjeevropskem času (ob 8.56 po krajevnem času).

Na postajo peljejo nadomestne dele in detektor kozmičnih žarkov
Raketoplan je s šestimi astronavti na krovu poletel na 16-dnevno odpravo na Mednarodno vesoljsko postajo. V šestčlanski posadki na Endeavourju je pet Američanov - med njimi tudi mož kongresnice Gabrielle Giffords, ki je bila pred štirimi meseci ustreljena v glavo, in Italijan Roberto Vittori, na Mednarodno vesoljsko postajo pa so odpeljal nadomestne dele in drugi material ter dve milijardi dolarjev vreden detektor vesoljskih žarkov.

Za Endeavourjem ostaja le še Atlantis
Izstrelitev Endeavourja, najmlajšega v floti vesoljskih plovil, je zadnja za raketoplan, ki je v vesolje prvič poletel leta 1992, in predzadnja za 30-letni program raketoplanov, preden se bodo ti upokojili. Februarja se je že upokojil raketoplan Discovery, zadnji pa bo poleti v vesolje poletel raketoplan Atlantis.

Z zadnjim poletom Atlantisa bo konec Nasinega programa raketoplanov, vlogo oskrbovalca Mednarodne vesoljske postaje pa bo prevzelo rusko plovilo Sojuz, pozneje pa naj bi se mu pridružili še plovili enega ali dveh ameriških zasebnih podjetij. Nasa se bo medtem ukvarjala z drugimi programi. Tako naj bi na Mars in druge planete ter asteroide poslala vesoljske sonde. Do leta 2025 naj bi na asteroid poslali človeka, po letu 2030 pa tudi na Mars.

Endeavour bo na ogled v Los Angelesu
Endeavour bo radovednežem na ogled v kalifornijskem znanstvenem centru v Los Angelesu, Atlantis pa bo ostal v Cape Canaveralu, kjer je že razstavljen raketoplan Explorer, ki pa ni nikoli deloval, saj gre za maketo. Discovery bo počival v muzeju Smithsonian v severni Virginiji, ta pa se bo odpovedal raketoplanu Enterprise, ki ga ima trenutno v svoji zbirki, in ga bo poslal v New York, kjer si obetajo milijon obiskovalcev na leto.