Endeavour se je tal dotaknil v zgodnjih jutranjih urah po tamkajšnjem času. Foto: Reuters
Endeavour se je tal dotaknil v zgodnjih jutranjih urah po tamkajšnjem času. Foto: Reuters
Endeavoour
Endeavour se je takole še zadnjič dotaknil tal. Zdaj bodo raketoplan preselili v Los Angeles. Foto: Reuters

Ob 2. uri in 35 minut po tamkajšnjem času je raketoplan Endeavour v temi pristal na letališki stezi Kennedyjevega vesoljskega centra v Cape Canaveralu na Floridi. Pristanek je potekal brez težav, z odpravo pa so zadovoljni tako posadka kot odgovorni pri ameriški vesoljski agenciji Nasa.

"Žalostno ga je videti, kako še zadnjič pristaja, vendar pa je njegova zapuščina res velika," je takoj po pristanku raketoplana izjavil astronavt Mark Kelly, vodja tokratne 25. misije Endeavourja.

Dogajanje v Cape Canaveralu lahko v živo spremljate na Nasini spletni strani.

Mednarodna vesoljska postaja je končana
V šestčlanski posadki, ki se je z Endeavourjem vrnila na Zemljo, je pet Američanov - med njimi tudi mož kongresnice Gabrielle Giffords, ki je bila pred štirimi meseci ustreljena v glavo, in Italijan Roberto Vittori, na Mednarodno vesoljsko postajo pa so dostavili nadomestne dele in drugi material ter dve milijardi dolarjev vreden detektor vesoljskih žarkov, ki bo pomagal pri raziskovanju antimaterije.

Na Mednarodni vesoljski postaji je Endeavour tokrat preživel 11 dni in pol, astronavti so opravili štiri vesoljske sprehode, ob slovesu pa so za Nasine znanstvenike opravili še navigacijski poskus za bodoča vesoljska plovila. Šestčlanska posadka je ob ločitvi v ponedeljek razglasila, da je 400 ton težka vesoljska postaja po 12 letih dela sedaj dokončno sestavljena.

Endeavour uspešno opravil 25 misij
Tokratna pot Endeavourja, najmlajšega v floti vesoljskih plovil, je bila zadnja za raketoplan, ki je v vesolje prvič poletel leta 1992, in predzadnja za 30-letni program raketoplanov, preden se bodo ti upokojili. Februarja se je že upokojil raketoplan Discovery, zadnji pa bo v vesolje julija poletel raketoplan Atlantis.

Endeavour je opravil 25 vesoljskih odprav, v vesolju je preživel 299 dni, prepotoval pa je 197.761.262 kilometrov.

Z zadnjim poletom Atlantisa bo konec Nasinega programa raketoplanov, vlogo oskrbovalca Mednarodne vesoljske postaje pa bo prevzelo rusko plovilo Sojuz, pozneje pa naj bi se mu pridružili še plovili enega ali dveh ameriških zasebnih podjetij. Nasa se bo medtem ukvarjala z drugimi programi. Tako naj bi na Mars in druge planete ter asteroide poslala vesoljske sonde. Do leta 2025 naj bi na asteroid poslali človeka, po letu 2030 pa tudi na Mars.

Endeavour bo na ogled v Los Angelesu
Endeavour bo radovednežem na ogled v kalifornijskem znanstvenem centru v Los Angelesu, Atlantis pa bo ostal v Cape Canaveralu, kjer je že razstavljen raketoplan Explorer, ki pa ni nikoli deloval, saj gre za maketo. Discovery bo počival v muzeju Smithsonian v severni Virginiji, ta pa se bo odpovedal raketoplanu Enterprise, ki ga ima trenutno v svoji zbirki, in ga bo poslal v New York, kjer si obetajo milijon obiskovalcev na leto.