Apple je prvi, ki mu je uspelo senzor za EKG vgraditi v pametno uro. Foto: Reuters
Apple je prvi, ki mu je uspelo senzor za EKG vgraditi v pametno uro. Foto: Reuters
V Sloveniji naj bi bila nova modela po Applovih napovedih na voljo 28. septembra. Foto: Reuters

Med posebnosti novih telefonov je Apple na predstavitvi izpostavil nov procesor v notranjosti aparatov, ki omogoča izvedbo bolj kompleksnih nalog na podlagi strojnega učenja. Kot primer so na predstavitvi predstavili aplikacijo, ki v realnem času analizira gibanje igralca košarke in mu lahko daje nasvete.

Lani predstavljeni najdražji model pametnega telefona iPhone X je Apple osvežil z zmogljivejšim procesorjem in izboljšanim zaslonom. Model iPhone Xs ima še vedno zaslon z diagonalo 14,7 centimetra, zdaj pa je na voljo še njegova večja različica iPhone Xs Max s 16,5-centimetrskim zaslonom.

Še boljša kakovost posnetkov
Fotoaparati telefonov so dobili nove slikovne senzorje, s čimer naj bi se izboljšala kakovost posnetkov. Modela Xs in Xs Max imata spet zaslona s tehnologijo OLED, ki omogoča bolj kontrastno sliko od zaslonov LCD. Drugače pa je pri modelu iPhone Xr, ki so ga opremili s cenovno ugodnejšim zaslonom LCD ter z ohišjem iz aluminija namesto jekla. Novost je med drugim tudi na Kitajskem popularni barvni odtenek zlate.

Gumb 'Home' se poslavlja
Se pa zdaj tudi pri nasledniku cenovno ugodnejšega modela iPhone 8 zaslon razteza čez praktično celotno sprednjo površino. S tem ni več prostora za tradicionalni gumb Home s senzorjem prstnega odtisa, zato je Apple tudi model iPhone Xr opremil s sistemom za prepoznavo obraza FaceID.

V nova najdražja modela so poleg tega kot v prva iPhona vgradili kartico eSIM, ki omogoča uporabo v omrežjih različnih operaterjev. Tako je mogoče uporabljati en iphone z dvema telefonskima številkama. Le v telefone za kitajski trg bo moral uporabnik namesto ene kartice eSIM vstaviti dve običajni kartici SIM.

Vgrajen senzor za EKG
Pri novem modelu Apple Watch je koncernu uspelo, da je iz pametne ure naredil merilnik EKG. Uporabnik si lahko naredi elektrokardiogram, le palec roke mora za pol minute nasloniti ob rob ohišja. Kdaj bo ta funkcija na voljo tudi zunaj ZDA, še ni znano.