X-37B je v orbito ponesla raketa atlas 5. Foto: EPA
X-37B je v orbito ponesla raketa atlas 5. Foto: EPA

Orbitalno testno plovilo (OTV), kot je tudi znan vojaški vesoljski raketoplan, je na prvem poskusnem poletu leta 2010 okoli Zemlje krožilo 224 dni.

V drugem poskusnem poletu je v orbiti ostalo 469 dni, preden je samo pristalo na Zemlji. Ameriška vojska ni sporočila, koliko časa bo raketoplan tokrat ostal v orbiti in kakšna je njegova naloga.

"Glavni cilj programa ostaja preizkušanje sposobnosti plovila in pokazati uporabnost ter stroškovno učinkovitost večkrat uporabljenih vesoljskih plovil," je dejal tiskovni predstavnik ameriške vojske Tracy Bunko, ki pa ni povedal več podrobnosti.

Čeprav so X-37B v preteklih poskusih izstrelili s Floride, pa sta nato pristala v vojaškem oporišču Vandenberg v Kaliforniji. A ker je z upokojitvijo Nasinih raketoplanov izstrelišče v Cape Canaveralu ostalo brez uporabnikov, ameriška vojska razmiščja, da bi tamkajšnjo infrastrukturo uporabila tudi za pristajanje skrivnostnih plovil, ki jih izdeluje Boeing.

X-37B meri četrtino Nasinega raketoplana in za pridobivanje energije uporablja sončne celice namesto običajnega goriva za raketoplane, ki omejuje čas delovanja v orbiti. Nasa in vojska trenutno nimata načrtov, da bi X-37B preoblikovala za človeško posadko.

O zadnji misiji X-37B se je govorilo, da je namenjena vohunjenju za kitajskim vesoljskim laboratorijem tiangong-1, vendar so ameriške oblasti to zanikale.