Popolni lunin mrk v Atenah. Foto: Reuters
Popolni lunin mrk v Atenah. Foto: Reuters
Prizor s Kureščka pri Ljubljani. Foto: BoBo

Mrk je sovpadel s posebnim položajem Marsa, ki je bil posebej blizu Zemlje in zato videti sorazmerno velik.

Amaterski astronomi in drugi navdušenci nad astronomijo so lahko mrk, za katerega je bila značilna rdečkasto obarvana Luna, najlepše opazovali na južni polobli, še zlasti v Južni Afriki, Avstraliji in na Madagaskarju, viden pa je bil tudi v Evropi, Južni Aziji in Južni Ameriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tunizijski prestolnici Tunisu se je zbralo več kot 2.000 ljudi, med njimi številni otroci, ki so opremljeni z daljnogledi opazovali Lunin mrk. Rdečo Luno so lahko na jasnem nebu občudovali tudi v brazilskem mestu Rio de Janeiro, kjer so številni pojav ovekovečili s fotoaparati in prenosnimi telefoni.

Pogled skazilo slabo vreme
A slabo vreme v nekaterih delih sveta je skazilo pogled na ta izjemen pojav. V večjem delu Indije, kjer naj bi bil mrk lepo viden, so opazovanje pokvarili monsunsko deževje in gosti oblaki. Manj sreče je zaradi oblakov, ki so prekrili nebo, imela tudi množica, ki se je zbrala na griču severno od Londona. Tolažili so se ob znani uspešnici britanske pevke Bonnie Tyler Total eclipse of the heart.

Za polovico Zemljanov je bila Luna delno ali v celoti v Zemljini senci šest ur in 14 minut – od 19.14 do 01.28 po srednjeevropskem času, še navaja AFP.