Slovenske ulice bodo v 360-stopnijski tehniki vedno na voljo na svetovnem spletu. Foto: Reuters
Slovenske ulice bodo v 360-stopnijski tehniki vedno na voljo na svetovnem spletu. Foto: Reuters

Googlovi avtomobili bodo s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje in Kranj, v prihajajočih mesecih pa bodo fotografije mest že objavljene na Googlovih spletnih zemljevidih, so sporočili z družbe.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti ter obrobji mest, so zapisali v izjavi za javnost.

Lokacije avtomobilov na voljo sproti
Google bo s prvim dnem začetka vožnje Googlovih avtomobilov na spletni strani google.si/streetview tudi zagotavljal redno obveščanje o lokacijah svojih avtomobilov, k čemur ga zavezuje slovenska zakonodaja.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je na voljo že v 50 državah, med drugim tudi v sosednjih Italiji, Hrvaški in na Madžarskem.

Snemanje sproža vprašanja glede zasebnosti
Zaradi podrobnih posnetkov pa je fotografiranje ulic v mnogih državah sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Čeprav pri Googlu z računalniškimi algoritmi zameglijo številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, pa je marsikje po svetu prišlo do komičnih in tudi neprijetnih položajev - v Nemčiji so na primer starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika.

Obrazi in registrske tablice bodo zamegljeni
Kot obljubljajo pri Googlu, bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti." Uporabniki bodo imeli tudi možnost, da lahko prijavijo napake oziroma naknadno sporočijo, katere dele fotografij je še treba zamegliti, še dodajajo.