Se bo Googlu po protestu zaposlenih odpovedal razvoju umetne inteligence za ameriško vojsko? Foto: Reuters
Se bo Googlu po protestu zaposlenih odpovedal razvoju umetne inteligence za ameriško vojsko? Foto: Reuters
Google
Posel med Googlom in Pentagonom je vreden 10 milijonov dolarjev. Foto: Reuters

Članica odbora izvršnih direktorjev Diane Greene je po poročanju BBC-ja zaposlenim v podjetju v petek sporočila, da Google ne bo podaljšal pogodbe z ameriško vojsko, ki se izteče marca prihodnje leto. Projekt razvoja umetne inteligence za vojsko je znan pod imenom Maven.

Večje število zaposlenih je zaradi Mavena dalo odpoved, skoraj 4.000 delavcev pa je aprila na vodstvo naslovilo protestno pismo, v katerem so zapisali, da ne želijo sodelovati v "vojnem poslovanje" ter da je Google s sodelovanjem v projektu ogrozil zaupanje uporabnikov in ni upošteval svoje "etične in moralne" odgovornosti.

Med zaposlenimi so se pojavili tudi strahovi, da gre za prvi korak v razvoju umetne inteligence za ubijanje.

Novinarka pri spletni strani za novice iz sveta tehnologije Gizmodo, Kate Conger, je medtem za BBC dejala, da Googla projekta ni prekinil in ne namerava preprečevati prihodnjega sodelovanja z vojsko. Google uradne izjave še ni podal.

10 milijonov dolarjev težak posel
Gre sicer za posel v vrednosti nekaj manj kot 10 milijonov dolarjev, ki pa naj bi imel po oceni nekaterih menedžerjev potencial, da preraste v obsežnejše sodelovanje z ameriško vojsko. Vprašanje sodelovanja s Pentagonom naj bi po poročanju Gizmoda močno razburkalo tudi vodstvo Googla.

Umetna inteligenca za letalnike
Projekt Maven se osredotoča na razvoj umetne inteligence za letalnike (imenovane tudi brezpilotniki ali droni). Vključuje uporabo učečih se strojev in umetne inteligence za razlikovanje ljudi in objektov v videoposnetkih, ki jih napravijo letalniki.