Google se vrača na Kitajsko, od koder je nekoč odšel zaradi zahtev po cenzuriranju. Foto: Reuters
Google se vrača na Kitajsko, od koder je nekoč odšel zaradi zahtev po cenzuriranju. Foto: Reuters

Kot je pred dnevi na poslovni konferenci Wired v San Franciscu dejal izvršni direktor Sundar Pichai, vodilni pri Googlu čutijo dolžnost, da poiščejo rešitev glede iskalnika za kitajski trg. Prepričani so, da bi uporabnikom medmrežja nudil boljše informacije kot konkurenčne storitve, poroča Slovenska tiskovna agencija.

"Iščemo ravnotežje med različnimi vrednotami. Pri tem spoštujemo vladavino prava v vsaki državi," je dodal. Glede načrta za prodor na kitajski splet ni navedel nobene časovnice, dejal pa je, da v povezavi s tem "razmišljajo dolgoročno".

Več kot tisoč Googlovih zaposlenih je avgusta podpisalo protestno pismo proti načrtom podjetja, da prilagodi iskalnik na Kitajskem zahtevam tamkajšnjih oblasti. Zahtevajo več transparentnosti, da bodo lahko razumeli moralne posledice svojega dela.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Google namreč na skrivaj izdeloval iskalnik, ki bo filtriral cenzurirano vsebino na Kitajskem in bo torej spoštoval ostra pravila Pekinga na področju cenzure spleta. Projekt naj bi potekal pod skrivnim imenom Dragonfly.

Pichai je ta projekt na konferenci Wired opisal kot prizadevanja Googla, da spozna, kaj lahko ponudi v primeru vnovičnega zagona brskalnika na kitajskem spletu, še piše STA.