Red Hat je ameriški ponudnik odprtokodnega programja. Foto: Red Hat
Red Hat je ameriški ponudnik odprtokodnega programja. Foto: Red Hat
IBM je zaradi nakupa povečal zadolženost. Foto: EPA

Če bo posel dobil zeleno luč, bo to tretja največja združitev v tehnološkem sektorju, poročanje AFP-ja povzema Slovenska tiskovna agencija. Po pričakovanjih naj bi bil posel končan v drugi polovici leta 2019.

IBM bo prevzel vse delnice Red Hata, za vsako bo plačal 190 dolarjev v denarju. To je precej več od tržne vrednosti, v petek je bila namreč delnica Red Hata na borzi vredna 116,68 dolarja.

"Prevzem Red Hata bo spremenil igro. Spremenil bo vse na trgu storitev v oblaku," je napovedala predsednica in glavna izvršna direktorica IBM-a Ginni Rometty. Po njenih pojasnilih bo IBM s prevzemom postal vodilni na svetu v ponujanju hibridnih storitev v oblaku. To se nanaša na povezovanje oblačnih zasebnih in javnih platform.

Red Hat bo po načrtih sicer ostal samostojna enota, še naprej ga bo vodil prvi mož družbe Jim Whitehurst. Se bo pa vodja Red Hata pridružil odboru vodilnih v IBM-u, tudi poročal bo Romettyjevi.

"Danes je zgodovinski dan za odprtokodne vire," je ob tem dejal podpredsednik Red Hata Paul Cormier in dodal: "Ravnokar smo spisali zgodovino."

Odprtokodne rešitve in Linux
Red Hat je bil ustanovljen leta 1993, svojo slavno verzijo odprtokodnega operacijskega sistema Linux pa je trgu ponudil leto kasneje. Podjetje je trenutno prisotno v 35 državah in ima približno 12.000 zaposlenih. Je najbolj znan "odprtokodni igralec" na trgu, ki strankam ponuja po meri narejene rešitve.

Red Hat je v poslovnem letu 2018 ustvaril 2,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je v primerjavi z letom prej 21-odstotna rast, in 259 milijonov dolarjev čistega dobička.

IBM je medtem lansko poslovno leto končal z 79 milijardami dolarjev prihodkov in 5,8 milijarde dolarjev čistega dobička.

Ker bo nakup Red Hata povečal dolg IBM-a, je bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) velikanu s sedežem v ameriški zvezni deželi New York znižala oceno za eno stopnjo z A+ na A. Hkrati je obete za boniteto družbe s stabilnih spremenila v negativne. Kljub zaskrbljenosti nad naraščajočo zadolženostjo pa v S&P obenem priznavajo, da bo prevzem IBM-a pomagal v konkurenčnem boju in pri ustvarjanju novih tokov prihodkov.