Mozilla Firefox za petami Explorerju. Foto: www.mrbass.org
Mozilla Firefox za petami Explorerju. Foto: www.mrbass.org

Tako je analiza s pomočjo tehnologije Iprom AD Server, ki omogoča distribucijo in sledenje oglasnega gradiva na spletu, znova potrdila, da razlika med njima kopni že nekaj let zapored.

Na prvem mestu po priljubljenosti ostaja brskalnik Microsoft Internet Explorer, ki ga uporablja 48 odstotkov uporabnikov. Če je bila različica 6 na začetku leta še v rahli prednosti pred različico 7, pa sta pol leta pozneje izenačeni. Veljati je začela tudi že najnovejša Explorerjeva različica 8, saj jo uporablja že osem odstotkov uporabnikov.

Brskalnik Firefox se s 46 odstotki približuje Explorerju, vendar pri njem uporabniki še vedno prisegajo na najnovejšo različico brskalnika, saj jih ima kar 42 odstotkov naloženo tretjo različico in zgolj štirje odstotki različico 2.

Tudi Googlov brskalnik Chrome med slovenskimi spletnimi uporabniki postaja priljubljen. Med drugimi brskalniki, ki ga uporablja odstotek uporabnikov ali manj, je mogoče najti Opero, Safari, Netscape, AOL Browser, Lynx ...

Analiza meritev je pokazala, da velika večina uporabnikov spletnih medijev še vedno uporablja operacijski sistem Microsoft Windows XP in tako ostaja na enaki ravni kot januarja letos - z 79 odstotki močno vodi na lestvici najbolj razširjenih operacijskih sistemov.

Sledi mu Microsoft Windows Vista s 17 odstotki, ki je v primerjavi z januarjem pridobil še tri odstotne točke. Microsoftovi operacijski sistemi Windows poganjajo kar 98 odstotkov računalnikov slovenskih spletnih obiskovalcev.

Analiza je bila opravljena konec junija 2009, tedenski vzorec pa je po standardu IAB zajemal 95 milijonov meritvenih zahtevkov.