Hayabusa-2 je do asteroidnega prahu prišla z zahtevnimi manevri, ki jih je japonskim znanstvenikom uspelo izvesti lani. Foto: EPA
Hayabusa-2 je do asteroidnega prahu prišla z zahtevnimi manevri, ki jih je japonskim znanstvenikom uspelo izvesti lani. Foto: EPA

"Našli smo kapsulo! Skupaj s padalom!" so tvitnili z japonske vesoljske agencije Jaxa.
Sonda, velika približno kot hladilnik, je proti asteroidu, oddaljenem okoli 300 milijonov kilometrov, poletela decembra 2014.

Na tem asteroidu, ki so ga poimenovali Ryugu ali po slovensko Zmajeva palača, je lani zbrala 0,1 grama asteroidnega prahu, ki je zdaj prispel na Zemljo.

Poseben paket, ki se je ločil od sonde, je bil po vstopu v atmosfero viden kot svetla sled na nebu.

Hayabusa-2 je do asteroidnega prahu prišla z zahtevnimi manevri, ki jih je japonskim znanstvenikom uspelo izvesti lani. Sonda je najprej pristala na asteroidu, nato pa v površje izstrelila izstrelek, ki je razburkal material na površini, da ga je lahko zajela, nekaj mesecev pozneje pa je postopek ponovila.

V zapisu na Twitterju desno zgoraj je Evropska vesoljska agencija (ESA) Japonski vesoljski agenciji čestitala za pridobitev vzorcev asteroida, hkrati pa poudarila, da komaj čaka, da "uvide te drzne vesoljske pustolovščine" uporabi tudi pri svojih misijah.

Iskanje v avstralski puščavi

"Tja smo šli s helikopterjem," je iskanje vzorca v avstralski puščavi za BBC opisal Satoru Nakazava iz Jaxe. "Tedaj je bilo še temno, tako da ni bilo jasno, kje je. Bil sem zelo zelo živčen."

Gre sicer za prvi pomenljiv vzorec z asteroida, ki je po navajanju znanstvenikov "v odličnem stanju", poroča britanski BBC. Eden izmed raziskovalcev, Hitoši Kininaka, je za omenjeni medij dejal, da so začeli Hajabuso-2 razvijati leta 2011. "Mislim, da so se nam sanje uresničile," je poudaril.

"Morda bomo prišli do snovi, ki nam bo dala namige glede izvora življenja"

Asteroidni prah, ki ga je zbrala sonda, naj bi pomagal pojasniti, kakšen je bil Sončni sistem ob nastanku pred približno 4,6 milijarde leti.

"Morda bomo prišli do snovi, ki nam bo dala namige glede rojstva planeta, izvora življenja ... Zelo me zanima, kakšna je ta snov," je sporočil vodja misije Makoto Jošinava.

Zbrane vzorce bodo prepeljali na Japonsko, polovico materiala si bodo razdelile japonska vesoljska agencija Jaxa, ameriška Nasa in druge raziskovalne agencije, drugo polovico pa bodo shranili za prihodnost, ko bo tehnologija za preiskave še bolj napredovala.

V objavi medija Spaceflight now na družbenem omrežju Twitter zgoraj levo je posnetek sonde Hajabusa-2, ki je, kot je zapisano v tvitu, vstopila v zemeljsko atmosfero nad Avstralijo, kjer je imela hitrost 11,6 kilometra na sekundo in je začela zavirati.

Japonska kapsula se je vrnila iz vesolja

Sonda bo obiskala še vsaj dva asteroida

Sonda Hayabusa-2 po oddaji paketa nadaljuje svojo misijo, znanstveniki Jaxe nameravajo njeno delovanje podaljšati še vsaj za desetletje in z njo obiskati še dva asteroida. "Sonda je v zelo dobrem stanju," je ob napovedi podaljšanja misije povedal vodja projekta Juiči Cuda.

Sonda bo najprej večkrat obkrožila Sonce in približno šest let zbirala podatke o vesoljskem prahu v medplanetnem prostoru. Za julij 2026 pa načrtujejo, da se bo približala prvemu od asteroidov, ki ga nameravajo preučiti.

Vstop sonde v zemeljsko atmosfero. Foto: EPA
Vstop sonde v zemeljsko atmosfero. Foto: EPA

Sprva naj bi asteroid, poimenovan 2001 CC21, le preletela, a znanstveniki upajo, da ji bo uspelo narediti nekaj posnetkov, ki bi lahko prispevali k večjemu razumevanju teh nebesnih teles, pri čemer bi morda lahko razvili tudi načine, kako Zemljo zaščititi pred trčenji z asteroidom.

Zatem se bo Hayabusa-2 odpravila proti svoji glavni novi tarči – asteroidu 1998 KY26, ki je od Zemlje oddaljen približno 300 milijonov kilometrov in ima premer le okoli 30 metrov.

Do tega asteroida naj bi sonda prispela julija 2031 in naj bi ga predvsem opazovala in fotografirala, najverjetneje pa ne bo pristala na njem in zbrala njegovih vzorcev, saj takrat verjetno ne bo imela več dovolj goriva, da bi se vrnila na Zemljo.

Že to, da bo dosegla ta asteroid, bo velik projekt, ki se ga japonski znanstveniki že veselijo.