"Asteroidi so lahko izjemno veliko vredni, če se najde prave," pojasnjuje Anderson. "Vesolje je polno rudnih bogastev in želiva jih narediti dostopne človeštvu," pa dodaja Diamandis. Foto: EPA

Podjetje, ki sta ga pred tremi leti ustanovila Peter Diamandis in Eric Anderson, namerava v desetih letih razviti tehnologijo, da bo lahko z napravami - nekaj med vesoljskimi ladjami in rudarskimi stroji - izkoriščalo rudna bogastva na asteroidih, ki potujejo v bližini Zemlje.

Med rudninami, ki naj bi jih bilo na asteroidih v izobilju, sta podjetnika, futurista in znana vesoljska zanesenjaka omenila platino, železo, nikelj, žveplo ter številne redke kovine, ki se uporabljajo predvsem v tehnološkem sektorju. Poleg tega po pisanju tujih tiskovnih agencij računata tudi na zaloge vode na asteroidih, iz katere bi pridobivali vodik in kisik kot pogonsko gorivo za vesoljske ladje. S tem bi omogočili misije v še neznane globine vesolja.

Projekt podpirajo vidni Američani
Ideja se zdi zelo znanstvenofantastična, a podporo projektu so ta teden javno izrazili številni vplivni Američani. Med posamezniki, ki bodo v podjetje vložili sredstva, so tudi prva moža Googla Larry Page in Eric Scmidt, nekdanji izvršni direktor Microsofta Charles Simonyi ter kanadski filmski režiser, avtor megauspešnic Titanik in Avatar, James Cameron. S podjetjem bodo sodelovali tudi nekdanji Nasini inženirji in astronavti.

1.500 asteroidov dostopnih tako kot Luna
V roku dveh let naj bi v prvi fazi projekta s pomočjo naprednih teleskopov proučili, katere asteroide v bližini Zemlje bi bilo mogoče izkoristiti. Pozneje naj bi sledila faza izrabe rudnih virov. Od okoli 9.000 asteroidov v bližini Zemlje naj bi jih bilo 1.500 približno enako dostopnih kot Luna.

A med strokovnjaki projekt odpira precej pomislekov, čeprav ga ne zavračajo. Čeprav se zavedajo, da je pot do uresničitve sanj še dolga, pa bi lahko šlo za potencialno izjemen tehnološki preboj, ki bi povzročil pravo gospodarsko revolucijo.