Foto: Nasa/Joel Kowsky
Foto: Nasa/Joel Kowsky

"Dragon SpaceX, mehki pristanek potrjen," so sporočili po različnih kanalih, ko je kapsuli ob 23.01 po lokalnem času (ob 5.01 po srednjeevropskem času) uspel pristanek. Po nekaj minutah je sledil še t.i. trdi pristanek, vsi postopki so bili avtonomni. Celoten polet je trajal 27 ur in pol.

Kapsulo so izstrelili na raketi Falcon 9, poletela pa je s Cape Canaverala na Floridi.

V štiričlanski posadki sta bila dva astronavta, ena astronavtka iz ZDA, eden iz Japonske.

Video 1: Posnetek izstrelitve

Na krovu Crew Dragona, ki so ga krstili z imenom Odpornost zaradi pandemije covida-19, so bili astronavt Victor Glover, ki se bo zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti Američan, ki bo dlje časa bival na MVP-ju, ter fizičarka Shannon Walker in japonski astronavt Soichi Noguchi, za katerega je Crew Dragon že tretja različna vrsta vesoljskega plovila, s katerim je poletel.

Na MVP-ju sta jih pričakala dva ruska kozmonavta in ameriški astronavt, ki so šli v vesolje prejšnji mesec iz Kazahstana.

Izstrelitev si je v živo ogledal podpredsednik ZDA Mike Pence, ustanovitelj podjetja SpaceX Elon Musk pa je izstrelitev moral gledati od daleč, ker je bil pozitiven na testu za novi koronavirus.

Podjetje SpaceX izstrelilo drugo raketo

Nedeljska izstrelitev je začela serijo rotacij posadk na MVP-ju, kar je upravitelj Nase Jim Bridenstine označil za nov zgodovinski dogodek.

Naslednja izstrelitev SpaceX-a je predvidena za marec 2021 in aprila bo odpeljala sedanjo posadko nazaj na Zemljo. Še ena izstrelitev pa je načrtovana za konec poletja ali zgodnjo jesen 2021, še piše Slovenska tiskovna agencija.