Foto: EPA
Foto: EPA

Tožba, s katero se je Facebook soočal že nekaj let, se nanaša tudi na afero Cambridge Analytica.

"Predlagana poravnava v vrednosti 725 milijonov dolarjev predstavlja največji znesek, ki je bil kdaj iztožen v skupinski tožbi glede varstva osebnih podatkov, in največji znesek, ki ga je Facebook kdaj potrošil v povezavi z zasebno skupinsko tožbo," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali odvetniki tožnikov.

Facebook sicer s poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče v San Franciscu, ne bo priznal nikakršnih kršitev, a gre po navedbah AFP-ja kljub temu za pomemben dosežek njegovih uporabnikov.

Večja skupina uporabnikov Facebooka je tožbo vložila leta 2018, ker je podjetje osebne podatke uporabnikov posredovalo tretjim osebam. V ospredju škandala je bilo britansko podjetje Cambridge Analytica, ki je med drugim dobilo dostop do podatkov o 70 milijonih uporabnikov Facebooka v ZDA.

Te podatke je nato uporabilo za dejavnosti v podporo kampanji nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V tožbi je bilo po poročanju BBC-ja zastopanih od 250 do 280 milijonov ljudi oziroma vsi uporabniki Facebooka v ZDA v obdobju med 24. majem 2007 in 22. decembrom 2022.

Ni jasno, kako bodo tožniki razdelili vsoto, ki jo bo plačala Meta. Če bi vsak posamezni tožnik zahteval svoj delež, bi to zneslo od dva do tri dolarje na človeka.