Novi podportal bo po prepričanju RTV-ja Slovenija nedvomno pripomogel k širitvi enotnega kulturnega prostora ter vedenju in zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah živijo ustvarjalno, polno in aktivno življenje. Foto: MMC RTV SLO
Novi podportal bo po prepričanju RTV-ja Slovenija nedvomno pripomogel k širitvi enotnega kulturnega prostora ter vedenju in zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah živijo ustvarjalno, polno in aktivno življenje. Foto: MMC RTV SLO
Vodja MMC-ja Luka Zebec
Novi podportal bo po prepričanju RTV-ja Slovenija nedvomno pripomogel k širitvi enotnega kulturnega prostora ter vedenju in zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah živijo ustvarjalno, polno in aktivno življenje. Foto: BoBo
Nov portal MMC-ja za zamejce

Generalni direktor RTV-ja Marko Filli je pojasnil, da so zadevo pripravljali dolgo. "Uporabniki bodo lahko na enem mestu z enim klikom izvedeli vse novosti glede manjšin," je pojasnil prednosti novega portala.

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Jernej Pikalo je povedal, da gre za poseben dosežek, ki bo omogočal, da se prispevki iz slovenskega kulturnega prostora znajdejo na enem mestu.

Malle prepričan v izboljšanje medijske podobe zamejcev
Janko Malle
, predsednik Komisije za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, je vesel, da se je uresničila ta zamisel. Prepričan je, da bo portal pripomogel k izboljšanju medijske podobe o Slovencih v zamejstvu.

Vodja MMC-ja Luka Zebec je dejal, da so z veseljem podprli predlog komisije, ki jo vodi Malle, in ustvarili omenjeni podportal, ki poleg novic, ki jih pripravljajo zamejci, po Zebčevih besedah vključuje tudi vse oddaje, ki nastajajo v okviru RTV-ja Slovenija in so namenjene Slovencem v zamejstvu.

Novakova: Nismo dovolj obveščeni, kako živijo v zamejstvu
S svojim obiskom je aktivno prizadevanje RTV-ja Slovenija, da širši javnosti poroča o delovanju in dosežkih pripadnikov slovenskih manjšin in manjšinskih organizacij, podprla tudi ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak, ki je dejala, da so na uradu za slovence po svetu zelo zadovoljni, da je nastal tovrsten portal. "Ugotavljamo, da Slovenci nismo dovolj obveščeni o tem, kako bogato življenje živijo v zamejstvu," je poudarila.

Pod okriljem RTV-ja Slovenija tako vse štiri manjšine iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske lahko pomembne informacije objavljajo na enem mestu, ki je hkrati dostopen vsem uporabnikom tako v Sloveniji kakor v sosednjih državah. Vsebine za podportal www.rtvslo.si/slovencivsosednjihdrzavah nastajajo v okviru redakcij predstavnikov manjšin samih.

Portal bo pripomogel k širitvi enotnega kulturnega prostora
V sekciji "Slovenci v Italiji" si uporabniki lahko preberejo izbor novic, ki jih pripravljajo novinarji iz uredništva Primorskega dnevnika, vsebine v sekciji "Slovenci v Avstriji" pripravljajo v okviru slovenskega uredništva avstrijske nacionalne televizije ORF, medtem ko vsebine sekcij "Slovenci na Hrvaškem in Madžarskem" trenutno pripravljajo posamezni predstavniki zamejcev.

Novi podportal bo po prepričanju RTV-ja Slovenija nedvomno pripomogel k širitvi enotnega kulturnega prostora ter vedenju in zavedanju, da Slovenci v sosednjih državah živijo ustvarjalno, polno in aktivno življenje, in v svojem specifičnem geografskem okolju ohranjajo slovenski jezik in kulturo.

Nov portal MMC-ja za zamejce