SpaceX je maja letos opravil prvi komercialni polet na vesoljsko postajo. Foto: EPA
SpaceX je maja letos opravil prvi komercialni polet na vesoljsko postajo. Foto: EPA

Po lanski upokojitvi ameriških raketoplanov zdaj astronavte na ISS vozijo Rusi, ki za enega astronavta zaračunajo 63 milijonov dolarjev.

Ameriška vesoljska agencija je izbrala podjetja Boeing, SpaceX in Sierra Nevada. Izbrana podjetja si bodo razdelila 1,1 milijarde dolarjev in so že obljubila, da bo njihova cena za prevoz nižja od Rusov, čeprav je samo SpaceX razkril ceno, ki znaša 20 milijonov dolarjev na astronavta.

Boeing bo dobil 460 milijonov dolarjev za svojo vesoljsko kapsulo CST-100, ki jo bo raketa Atlas ponesla v orbito skupaj s sedmimi astronavti. Prvi poskusni polet je napovedan za leto 2016.

SpaceX ima letos za seboj že prvi uspešen oskrbovalni polet proti vesoljski postaji, vendar za zdaj še brez posadke. Od Nase bo dobil 440 milijonov dolarjev za razvoj vesoljske kapsule za sedem astronavtov. Prvi poskusni polet s človeško posadko naj bi bil opravljen že leta 2015.

Sierra Nevada pripravlja plovilo, podobno raketoplanom, ki bo imelo sedem potnikov, a brez pilota. Nasa mu je namenila 212,5 milijona dolarjev.

Na Nasin razpis se je uvodoma prijavilo sedem podjetij. Zmagala so tri, vendar lahko tudi preostala štiri podjetja še vedno razvijajo plovila za lasten denar in Nasa jih lahko v prihodnosti še vedno najame za prevoze astronavtov.

Vseh sedem podjetij lahko s svojimi plovili služi denar tudi z vesoljskim turizmom.