Asteroide zaznavajo s pomočjo iskanja toplote. Svetlejša kot je pika na tem posnetku vesoljskega teleskopa NEOWISE, bolj je topel, medtem ko rdeča nakazuje bolj hladne temperature. Foto: Nasa
Asteroide zaznavajo s pomočjo iskanja toplote. Svetlejša kot je pika na tem posnetku vesoljskega teleskopa NEOWISE, bolj je topel, medtem ko rdeča nakazuje bolj hladne temperature. Foto: Nasa
Malala
Malala ob prejetju Nobelove nagrade. Foto: EPA
316201 Malala
Orbita se nahaja v velikem asteroidnem pasu po Marsovi orbiti. Foto: Nasa

"Če si kdor koli zasluži, da po njem imenujemo asteroid, je to ona," je v pojasnilu zapisala Amy Mainzer, astronominja Nasinega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL). Asteroid 2010 ML48 je odkrila pred petimi leti in imela po pravilih Mednarodne astronomske zveze pravico, da izbere ime.

2010 ML48 je tako postal 316201 Malala. Številka pove, da je to 361.201. odkriti asteroid. 4-kilometrski objekt je izjemno temen, podoben črnemu premogu. Nahaja se v velikem asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom in je od Zemlje povprečno oddaljen dobre 3 AU-je. Njegova orbita traja 5,5 leta in je nagnjena, kar pomeni, da ga ponese višje in nižje od ravnine Osončja, v kateri se gibljejo planeti.

Za reševanje najzahtevnejših težav, s katerimi se sooča človeštvo, potrebujemo čim več pametnih glav in ne moremo si privoščiti izločevanja ženskega dela, je sporočila Mainzerjeva. In dodala: "Zelo malo asteroidov so poimenovali v čast žensk, še posebej temnopoltih."

Talibani proti izobraženim ženskam
Malala Jusafzaj
je lani pri 17 letih starosti postala najmlajša dobitnica Nobelove nagrade zaradi svojega boja za pravice deklet do izobrazbe, ki ga je začela v domači dolini Swat. Njena družina ima v lasti verigo šol v tej pakistanski regiji. Težave so se začele, ko so ga (večkrat) zasedli Talibani, uvedli šeriatsko pravo ter ženskemu spolu zaprli dostop do izobraževanja.

Malala je pomoč sveta iskala tudi s pisanjem bloga na BBC-ju pod psevdonimom. Tam je razkrivala talibanske metode zavojevanja regije, življenje pod njihovo okupacijo ter razgrinjala svoje poglede na šolstvo. Blog je požel precejšnje zanimanje, čemur so sledili številni intervjuji in dokumentarci.

Poskus atentata
To pa ni ostalo brez odziva druge strani. Leta 2012 je v njen šolski avtobus vstopil neznan moški, preveril njeno identiteto, nato pa jo trikrat ustrelil. Ena krogla jo je zadela v glavo, jo prebila ter končala v ramenu, a atentat je bil neuspešen. Malala je tudi s pomočjo britanskih kirurgov preživela. Še več, proti talibanom so se takrat obrnili islamski kleriki iz Pakistana. Proti napadalcu so izdali fatvo.

Malala danes - še nepolnoletna - nadaljuje aktivizem v korist izobraževanja žensk in otrok, a pri tem poudarja, da se s feminizmom ne identificira. Revija Time jo je uvrstila med 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu.

Kako poimenujejo asteroide
Asteroidov je sicer na stotisoče, pri čemer je ogromno še neodkritih, pa še tisti odkriti so večinoma označeni le z osnovnimi kraticami. Dela z imenovanjem bo še veliko.

Neprimerljivo večji podvig bo nadaljnje poimenovanje zvezd, planetov in drugih vesoljskih objektov. Samo zvezd v domači galaksiji naj bi bilo od 200 do 300 milijard, še več kot enkrat toliko planetov. Poimenovanja nato potrebujejo tudi hierarhični nadsistemi. Mimogrede, grupacijo jat galaksij, katere del je tudi naša, so poimenovali Laniakea.

Pri asteroidih je postopek tak: novoodkrito telo najprej dobi faktografsko oznako, sestavljeno iz dveh delov. Prva je leto (2010 v našem primeru), druga pa pove, kdaj v tistem letu se je odkritje zgodilo. ML48 pomeni, da je bilo telo najdeno v drugi polovici meseca junija (črka M), da je bilo to 11. zaporedno odkritje te polovice meseca (črka L).

Šele ko astronomi natančno določijo asteroidovo orbito, lahko ta dobi polno ime, sestavljeno iz zaporedne številke odkritja in lastnega, poljubnega imena. Odkritelj ga predlaga Mednarodni astronomski zvezi, in če to ni predolgo, pretežko izgovorljivo, žaljivo ali prepodobno kakšnemu že obstoječemu, ga ta načeloma potrdi. Prvi asteroidi (beseda v latinščini pomeni 'zvezdi podobni') so dobivali imena iz grške ter rimske mitologije, danes pa lahko pridejo iz katere koli kulture sveta.

Imena so odkritelji povlekli iz številnih virov. Med bolj znane ali nenavadne spadajo 8749 Beatles, 9007 James Bond, 12818 Tomhanks, 8353 Megryan, 13681 Monty Phyton in 2309 Mr. Spock. Mednarodna astronomska zveza je namreč pri asteroidih bolj odprta in fleksibilna kot pri planetih in lunah. Denimo, lani je blokirala imenovanje Plutonove lune v Vulkan (po Zvezdnih stezah).