Veliki kamen bo bolj kot ne atrakcija - za znanstvenike ne bo posebnega izziva. Slika je simbolična. Foto: EPA
Veliki kamen bo bolj kot ne atrakcija - za znanstvenike ne bo posebnega izziva. Slika je simbolična. Foto: EPA

Gre za rekordno bližnje srečanje s tako velikim asteroidom od začetka modernih meritev, a možnosti trčenja ni. S prostim očesom ga ne bo mogoče videti, bo pa v primeru jasnega vremena za to zadostoval že daljnogled.
Asteroid 2012 DA14 so februarja lani odkrili astronomi na observatoriju v Španiji, ko je mimo Zemlje letel na oddaljenosti 2,6 milijona kilometrov. Tokrat se ji bo veliko bolj približal, mimo nje bo letel na oddaljenosti približno dvakratnega Zemljinega premera.
"Zanesljivo, popolnoma jasno" mimo Zemlje
A kot je pojasnil profesor astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter, bo okoli 50 metrov velika skala "zanesljivo in popolnoma jasno" zgrešila Zemljo in satelite, ki krožijo okrog nje, in torej ne predstavlja prav nobene grožnje.

Po njegovih besedah gre za "eno od večjih teles, ki so letela tako blizu", če seveda odštejemo padce, ki so se dogajali v preteklosti. Telo iz naših krajev sicer ne bo vidno s prostim očesom, bi ga pa bilo mogoče opaziti z daljnogledom v petek okoli 20.30, je napovedal Zwitter.

Svetla točka, ki se premika mimo zvezd
Kot pojasnjujejo astronomi, bo asteroid v primeru jasnega vremena mogoče videti kot svetlo točko, ki se bo premikala ob mirujočem ozadju oddaljenih zvezd. Najbolje ga bodo lahko videli opazovalci iz vzhodne Evrope, Azije in Avstralije. Pri nas ga bomo opazili na vzhodni strani neba, pomikal se bo proti severu, še piše portalvvesolje.si.

Spada med manjše asteroide
Asteroid, ki bo mimo Zemlje letel s hitrostjo 7,8 kilometra na sekundo, je največji opažen asteroid, ki se je od začetka meritev tako približal Zemlji. Spada sicer med manjše asteroide, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zwitter je ob tem poudaril, da gre za "eno izmed številnih teles, ki letijo mimo Zemlje". Glede na njegovo velikost je po bližini leta dejansko "eden izmed rekorderjev", če pa vzamemo še manjša telesa, "na Zemljo vsak dan pade mogoče nekaj sto ton materiala, v glavnem v obliki zelo drobnega prahu".

Večji trk z Zemljo vsakih 1.200 let
Po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa asteroid podobne velikosti kot 2012 DA14 v povprečju leti blizu Zemlje vsakih 40 let, zadene pa jo le na vsakih 1200 let, piše francoska tiskovna agencija AFP. Do naslednjega srečanja s tem asteroidom bo prišlo leta 2046 in takrat ne bo bližje kot 1,6 milijona kilometrov, pojasnjujejo na spletni strani portalvvesolje.si.

Trk bi bil podoben dogodku v Tunguski
Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. To je dovolj, da bi z zemljo zravnal veliko območje, ne bi pa imel globalno katastrofičnih učinkov, je za AFP pojasnil Donald Yeomans iz Nase. Direktor observatorija na Severnem Irskem Mark Bailey medtem ocenjuje, da bi bile posledice trčenja podobne kot pri predmetu, ki je 30. junija 1908 uničil več kot 2.000 kvadratnih kilometrov gozda v Tunguski v Sibiriji.

Kot je povedal Zwitter, gre pri bližajočem mimoletu bolj kot ne za atrakcijo. V smislu znanosti je namreč o njem pravzaprav vse že znano in tako "samo telo z znanstvenega vidika ne predstavlja posebnega izziva", je dejal.