Misija Radovednosti bo trajala dve leti. Foto: EPA
Misija Radovednosti bo trajala dve leti. Foto: EPA
Mars
Roverja pred daljšimi vožnjami čaka še nekaj preizkusov. Foto: EPA

Za prvo vožnjo je 2,5 milijarde dolarjev vredno vesoljsko vozilo opravilo pot, ki je bila dolga le nekaj metrov. Ustavilo se je šest metrov od točke, kjer je pred 16 dnevi pristalo.

Na prvi fotografiji, ki jo je rover poslal nazaj na Zemljo, so dobro vidne sledi, ki so jih na površju pustila njegova kolesa. Vozilo je zapeljalo štiri metre naprej, se obrnilo za 90 stopinj, se peljalo še nekaj metrov in se nato ustavilo šest metrov od izhodiščne točke.

Točke pristanka se je prijelo ime "Bradburyjevo pristajališče", po slovitem pisatelju znanstvene fantastike Rayu Bradburyju, ki je umrl junija letos. Bradbury je med drugim napisal Fahrenheit 451 in Marsovske kronike. Še posebej zadnje naj bi pomagale navdihniti misijo Radovednost.

Takoj po pristanku na Marsu je rover opravil "zdravniški pregled", nato pa se je lotil več preizkusov. Tako je že uporabil svoj laser in z njim zvrtal manjšo luknjo v skalo.

Pred Nasinimi strokovnjaki je zdaj testiranje delovanja Radovednosti pri zbiranju vzorcev.

"Sposobnosti zbiranja vzorcev še nismo preizkusili, in to je ključen, ključen, ključen element roverjeve znanstvene misije," je povedal eden izmed uslužbencev Nase.