Robert Lefkowitz in Brian Koblika bosta nagrado prejela 10. decembra. Foto: EPA
Robert Lefkowitz in Brian Koblika bosta nagrado prejela 10. decembra. Foto: EPA

Gre za družini receptorjev, zaradi katerih se celice odzivajo na zunanje dražljaje. Iz švedske kraljeve akademije so pojasnili, da skoraj polovica zdravil deluje na podlagi odziva teh receptorjev, zato bo poznavanje njihovega delovanja znanstvenikom omogočilo boljši razvoj zdravil, ki bodo imela manj stranskih učinkov.

Članica odbora za Nobelove nagrade Sven Lidin je povedala, da se imamo Lefkowitzu in Kobliki zahvaliti za to, da vemo, kako so videti, sicer pa imajo ključno vlogo pri prenosu informacij med celicami. Neravnovesje v tem procesu vodi v zdravstvene težave.

Ker so človeška telesa fin sistem interakcij milijard celic, ki vsebujejo majhne receptorje, jim ti omogočajo, da čutijo svoje okolje in se s tem prilagodijo novim razmeram.

Druga članica odbora Sara Snogerup je dodala, da lahko zdaj zaradi obeh nagrajencev uživa v kavi zaradi receptorjev, saj ve, "kako do tega pride".

69-letni Lefkowitz dela kot raziskovalec na medicinskem inštitutu Univerze Duke v Durhamu v Severni Karolini, kjer je tudi profesor medicine in biokemije, medtem ko Kobilka prihaja z medicinske fakultete Univerze Stanford v Kaliforniji, kjer predava molekularno in celične fiziologije.

Novico o nagradi mu je sporočila žena, ko je, kot pravi sam, "že trdno spal s čepki v ušesih". 56-letni Kubilka je dejal, da je sprva mislil, da gre za šalo, ko so mu sredi noči po telefonu sporočili, da bo prejel Nobelovo nagrado.