Znanost in tehnologija
Večina Južnih Korejcev si življenja brez pametnih telefonov ne zna predstavljati. Foto: EPA
Južna Koreja
Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu. Foto: Pixabay

Tehnološki čudež na reki Han

Južni Korejci nimajo prostega časa, zato pa veliko pametnih naprav
16. februar 2018 ob 10:27
Seul - MMC RTV SLO

Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu. Država ima najhitrejšo internetno hitrost, kar 90 odstotkov Korejcev uporablja pametni telefon, družbena omrežja pa so pomemben vidik identifikacije in glavni vir komunikacije med Južnimi Korejci.

Kot pravi Matevž Rašković z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, je razvoj visokih tehnologij pravzaprav odziv na življenjski slog v azijskih urbanih okoljih: "Če živiš v vzhodnoazijski metropoli, pomeni, da boš vsak dan zabil v prometu dve, tri, štiri, mogoče boš celo pet ur sedel na metroju. Pametni telefoni so bili z razlogom razviti v Aziji, ker ljudje ogromno časa zapravijo za prevoz, in treba je bilo razviti tehnologijo, ki omogoča, da ljudje ta čas lažje premostijo. Da znotraj tega časa opravijo nakupe, pogledajo svojo najljubšo televizijsko serijo, se pogovarjajo s svojimi prijatelji."

Bjung Jung Kang, predavatelj korejske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pojasnjuje, da Južni Korejci delajo tudi po 12 ur na dan. Ker prostega časa pravzaprav nimajo, je predvsem pomanjkanje časa eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj so se pametne naprave tako zelo zažrle v prav vse pore korejske družbe. "Nihče preprosto povedano nima časa in te naprave položaj vsaj malo olajšajo; zakaj neki bi izgubljal dragocene ure in posebej hodil na tržnico ali v supermarket, če pa vendar vse nakupe lahko opraviš s pomočjo pametnega telefona in ustrezne aplikacije, medtem ko z avtobusom ali s podzemno železnico hitiš v službo ali se z dela vračaš domov."

Kot še dodaja Kang, pametne aplikacije Korejcem že svetujejo, pred katera vrata prihajajočega vlaka se je najbolje postaviti, da boš stopil v vagon, od katerega je, če moraš na svoji poti prestopiti, najkrajša mogoče pot do perona, kjer te čaka naslednji vlak.

Družbo držijo skupaj omrežja
Večina Korejcev poseduje tudi veliko drugih različnih pametnih naprav, družbena omrežja pa so pomemben način druženja in komuniciranja v korejski družbi. Kang je prepričan, da ima vsak Korejec vsaj enega, če ne dva različna profila na različnih družbenih omrežjih: "Med njimi sta strahotno pomembna predvsem Instagram in Snapchat, medtem ko pripadniki srednje generacije najraje uporabljajo Facebook. Veliko je tudi uporabnikov Twitterja."

Kot še opozarja Kang, pa se pomena Twiterja zelo jasno zaveda tudi korejska vlada, ki to platformo rada izkorišča za komuniciranje z javnostjo in propagando. Velika težava za Korejce pa je tudi spletni nadzor. Korejci imajo namreč svoj lastni iskalnik.

"Medtem ko večina Slovencev uporablja Google, mi uporabljamo Naver. To pa pomeni, da korporacija Naver, ki je lastnica istoimenskega iskalnika, lahko tudi nadzira javno mnenje." Vseprisotnost uporabe pametnih tehnologij pa se v Južni Koreji širi na skoraj vsa področja življenja. V bližini Seula na primer gradijo prvo tako imenovano pametno mesto Songdu, ki temelji na tehnologiji medmrežja stvari, kar pomeni, da so v enotno medmrežje povezani ne le računalnik ali televizor, ampak tudi kuhinjske naprave, smeti, ogrevanje, avtomobili, parkirišča – nekoč morda kar cele soseske.

Martina Černe, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mandan
# 16.02.2018 ob 11:06
problem in to res problem pri vsej tej tehnologiji je ....

da ljudem odmirajo matične celice v lastnem računalniku, saj nič ne mislijo

kar se vidi vsakodnevno če le malo pogledaš okrog...
vsi samo nekaj sanjajo kako bi ..

drugi delali za njih, sami pa ...
PLO
# 16.02.2018 ob 14:59
razvitost družbe se meri s hitrostjo interneta in število računov na socialnih omrežjih? človeštvu ni več pomoči
Rasta75
# 16.02.2018 ob 11:57
Digitalni zombiji.
audiac
# 16.02.2018 ob 11:42
Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu

Ampak po mednarodnih raziskavah niti slučajno najbolj srečno.Tehnološki davek ? :))
Režimek
# 16.02.2018 ob 11:48
Mislim, da se večina slovencev ne zaveda, kaj tak razvoj potegne sabo. Že v Londonu na primer se ne dela do 16.00. Vprašanje če je bolje delat do 19.00 namesto do 17.00 zato da družino gledaš na super novem Samsungu ali Iphonu... Seveda pa ne gre oboje, kot bi radi naši sindikati.
MAN0
# 16.02.2018 ob 10:50
Katero tableto veti rdečo ali modro hm...
boro007
# 16.02.2018 ob 16:46
In če je 12 urni delavnik odgovor na izzive prihodnosti, potem moram reči da se mi Mormoni sploh ne zdijo več tako nori...

Oprostite, mormoni se mi še vedno zdijo nori... Mislil sem na amiše :)
boro007
# 16.02.2018 ob 16:20
"Nihče preprosto povedano nima časa in te naprave položaj vsaj malo olajšajo; zakaj neki bi izgubljal dragocene ure in posebej hodil na tržnico ali v supermarket, če pa vendar vse nakupe lahko opraviš s pomočjo pametnega telefona in ustrezne aplikacije, medtem ko z avtobusom ali s podzemno železnico hitiš v službo ali se z dela vračaš domov."

Če prav razumem to stanje poveličujemo in pojemo hvalospev družabnim omrežjem da lahko preobremenjeni Korejci vsaj malo komunicirajo med sabo?

Pa si res želimo tako družbo? Buljenje v telefon v polnem vagonu podzemne se mi zdi že kar malo psihološko obolenje... Res da sosednjega potnika ne poznaš, lahko bi ga pa spoznal v tistih dveh urah...

Res bodo kritike, ampak raje grem na pir s sodelavci po osmih urah dela, kot pa da bi delal z njimi 12 ur na dan... In če je 12 urni delavnik odgovor na izzive prihodnosti, potem moram reči da se mi Mormoni sploh ne zdijo več tako nori...
moj komentar
# 16.02.2018 ob 12:27
Družba tehnoloških sužnjev.
luckyss
# 16.02.2018 ob 11:14
Ena močnejša Sončeva nevihta in ljudje bodo po nekaj tednih jedli drug drugega..
No, tudi pri nas ne bo bistveno bolje, ker je samooskrba na psu...takšnem korejskem..
SrMaček
# 16.02.2018 ob 10:57
Želite to? Neglede na odgovor, to prihaja.
QUENDI
# 16.02.2018 ob 16:40
....in vsi živijo v blagostanju dobrobiti visokotehnološke družbe....brez stresa....vsi lahko odlično živijo od plač in penzij......ni pozabljenih....brezdomcev......ni depresij in samomorov.....res pravi raj.....
moj komentar
# 16.02.2018 ob 16:03
Tehnologija naj bi človeku omogočala več prostega časa in individualnega mentalnega razvoja, tukaj pa prebiram, da so ljudje v najbolj tehnološko razviti državi postali tehnološki obsedenci in odvisniki, ki so primorani delati cel dan, kot nekakšni moderni zombijevski sužnji.
Potem pa pridejo domov v svoja mala stanovanjca, ki jim služijo le za prenočitev in v katerih na 25 kvadratov spi tudi po pet ljudi.
Čuden je ta tehnološki napredek, ki je človeka spet pahnil v delovno suženjstvo in raznorazne virtualne odvisnosti. o tem je sanjaril tudi Hitler.
zeuss-zeng
# 16.02.2018 ob 13:26
Vprašanje če je bolje delat do 19.00 namesto do 17.00 zato da družino gledaš na super novem Samsungu ali Iphonu... Seveda pa ne gre oboje, kot bi radi naši sindikati.
-------------------
na koncu bodo ugotovili da človek mora delati 12 ur na dan in da ne sme imeti družine . To bo idealen delavec -suženj prihodnosti . , Vendar seveda brez varovanja iz starih časov, ko so gospodarji skrbeli za sužnje tudi ko so bili stari in brez pokojnine iz socialističnih časov ...
amigo
# 17.02.2018 ob 08:25
Vedno bolj ugotavljam, da je bil George Orwell največji genij vseh časov.
zeuss-zeng
# 16.02.2018 ob 13:18
Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu. Država ima najhitrejšo internetno hitrost, kar 90 odstotkov Korejcev uporablja pametni telefon
------------------
ja , kaj se pa potem tako bojijo svoje severne sosede? aktivirati je le potrebno svoje spajdermene , robokope , ifone in pojačati očesno dioptrijo ter se vsesti za računalnik in zadeva bo rešena ...
happy schimetzky
# 19.02.2018 ob 08:39
Je bil na rtvslo prejšnji teden dokumentarec ravno na to temo- življenja v južni koreji. Otroci v šolah do 11 zvečer. Ja, šolah-množina, ker vsi obiskujejo tudi popoldansko privatno šolo, da izboljšajo znanje, saj vlada velika tekmovalnost- zato so tudi najboljši na šolskih tekmovanjih po svetu. Ko pride šolar domov ga čakajo še domače naloge. V šolah imajo v zadnji vrsti stoječe klopi, ki služijo neprespanim učencem, ki se tja postavijo med poukom, ko postanejo prezaspani. Namreč, če med poukom zaspiš dobiš neke kazenske točke in, ko se jih nabere dovolj, si izključen iz šole.
In ja, v J koreji je najvišji odstotek samomorov med mladostniki, kar ob vsem tem niti ni tako presenetljivo.

Obsedeni so tudi s fizičnim izgledom. Nič nenavadnega ni, da ti zavrnejo prošnjo za delo zato, ker si "pregrd". Zato cveti plastična kirurgija.

Delovnik je "celodelovnik", saj prihajajo iz službe malo pred polnočjo. Delavci se med seboj ne kličejo po imenu, ampak nazivu delovnega mesta. Za stare ni poskrbljeno skoraj nič, saj so spremenili pokojninski sistem in trenutno so nekateri "padli" v to luknjo- žrtve sistema. Živijo na cestah, so brezdomci in to vsi visoko izobraženi, nekdanji direktorji. Tisti, ki celo imajo pokojnino dodatno delajo. Kazali so eno starko 80+ let, ki pobira smeti po ulicah in prodaja papir za nekaj centov. Nekateri si celo najamejo sobico, veliko 2m2. V bistvu bolj kot neka omara. Noter je gospod imel do stropa nabasane svoje stvari, spal je na tleh, zvit med stolom in škatlami- malo si je oblazinil, da je kolikor toliko komot...

Če je to cena za "tehnološki čudež" in najbolj tehnološko razvito državo... naj ta naziv kar imajo.
MAN0
# 16.02.2018 ob 17:37
654321123456
# 16.02.2018 ob 17:25
To je radijski prispevek.
mali_piscek
# 16.02.2018 ob 15:06
Otroke delajo kot mi ali v epruvetah???
wta
# 17.02.2018 ob 12:44
@amigo

A hočeš rečt da zdej pa vsi delajo 8 ur? Nadur pri nas ne poznamo? Dej pejt pogledat v kakšno fabriko boš dojel da se tudi pri nas dela po 12 ur.
Nikolaj
# 16.02.2018 ob 20:25
Ko bo internetni sex nadomestil realni sex,
bo človeška družba propadla.
sivi gandalf
# 16.02.2018 ob 17:43
''Med njimi sta strahotno pomembna predvsem Instagram in Snapchat, medtem ko pripadniki srednje generacije najraje uporabljajo Facebook. Veliko je tudi uporabnikov Twitterja."

:)
Mirko Tipka
# 16.02.2018 ob 14:48
Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu

Po kakšnih merilih?
Če imaš pametni telefon, pomeni, da ne potrebuješ več razmišljat... se pravi, da je ta družba vedno bolj "zabita" in nerazvita.
artoum
# 19.02.2018 ob 00:35
sedajle je precej slovenskih novinarjev tam doli. čeprav so športni , lahko naberejo obilico verodostojnega materiala za en konkreten dokumentarec o J Koreji. o običajnem življenju samega povprečnega delavca/garača , menedžerjih, same oblasti. in nenazadnje življenje otrok osnovnošolcev.
otroke sem omenil zato, ker mi je danes en razlagal , koliko samomorov naredijo tam. ja , otroci.
amigo
# 17.02.2018 ob 08:32
Bjung Jung Kang, predavatelj korejske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pojasnjuje, da Južni Korejci delajo tudi po 12 ur na dan. Ker prostega časa pravzaprav nimajo, je predvsem pomanjkanje časa eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj so se pametne naprave tako zelo zažrle v prav vse pore korejske družbe.

A to je naš cilj. Da bomo delali po 12 ur na dan, se nekaj ur vozili z metrojem. To je kvečjemu moderno suženjstvo.
amigo
# 17.02.2018 ob 08:22
Ta nova tehnologija ljudi poneumlja. Tako je 13 Rusov uspelo s Facebookom, Twiterjem in podobno šaro odločilno vplivati na ameriške volitve.
galoper
# 18.02.2018 ob 09:14
Trend je povsod enak, le koti so različni
muki7
# 17.02.2018 ob 11:46
# 16.02.2018 ob 14:59
Prijavi neprimerno vsebino razvitost družbe se meri s hitrostjo interneta in število računov na socialnih omrežjih? človeštvu ni več pomoči

Najbrz je tu misljeno obratnosorazmerno.
nikhrast
# 16.02.2018 ob 17:33
Pa kaj je bilo drugače do zdaj, nič, vsaj tu na zahodu, delali smo tudi nadure, pa po dve službi, saj smo ambiciozni. Saj si je vsak ki je kaj vreden zgradil bajto. Krediti pa na razpolago, tudi milijoni za bajte, tako pa pufa koliko hočeš.
Pa prostih dni imamo malo, počitnic tudi, kakšen teden si vzamemo prost. Polno nas dela v privatnem biznisu, tako še za vikende delamo. Pa polno prekarnega dela, nisi siguren kaj boš delal jutri.
Razlika je v tem da smo obkoljeni z vedno več tehnologije, če je pa življenje bolj prijazno do nas je pa vprašanje.
Ponočnjak
# 16.02.2018 ob 20:26
Ko vidim osnovnošolske otroke na poti iz šole proti domu, sklonjenih glav, ki med hojo buljijo v telefon tako zavzeto, da me sploh ne opazijo dokler jih skorajda ne zbijem s kolesom mi postane slabo.

Nisem nasprotnik modernih tehnologij, jih podpiram. Potrebno pa bi bilo urediti pravilnik o uporabi le teh med udelezbo v prometu.

Kdo bo kriv če se komu kaj zgodi? Apple, HTC, Huawei??
654321123456
# 16.02.2018 ob 17:25
A se še komu ne pojavi slika pri videu ampak samo zvočni zapis?
Roky89
# 16.02.2018 ob 15:05
Komentirajo pa sami taki, ki so najbolj priraščeni na svoj računalnik. :D Komedija.
elGoyc
# 16.02.2018 ob 15:41
Zanimivo, da pri takšnih temah vedno padajo napol ludistični komentarji na mediju, ki bi ga morali takšni ljudje bojkotirati.
Situacija je podobna, kot bi potnik v 19. stoletju na vlaku nergal kako vlaki ubijajo romantiko potovanja in grozijo celotnemu človeštvu, medtem ko je imel vse možnosti, da bi potoval z konjem, kar seveda ni, ker je bilo počasneje, manj udobno in bistveno dražje.

Sam v uporabi tehnologije za razvedrilo in informiranje ne vidim ničesar slabega. Včasih so ljudje na metrojih, vlakih itd. brali časopise, danes berejo novice na telefonu, brali so knjige, danes iste tekste berejo na bralnikih... V velemestih in celo v mestecu, kot je Ljubljana, se na javnem prevozu prevozu pač ne pogovarjaš z sopotniki, ker nikogar ne poznaš in osebno niti ne čutim posebne potrebe po vljudnostni izmenjavi besed z nekim neznancem brez posebnega vzroka.
Povprečnemu Slovencu je nerazumljivo, kako lahko nekdo trpi, da porabi recimo 3 ure za pot v službo in nazaj in se čudijo, ko se nekdo vozi na delo 50km. Te 3 ure se, kot je v članku opisano koristno porabijo. Ljudje pri nas so doma recimo v slabe pol ure, nato pa na kavču brskajo po telefonu... Marsikateremu Slovencu se zdi tudi vožnja v mesto "za vogalom", ko je recimo München primerljiva z potovanjem Marka Pola medtem, ko se v ZDA tako zapeljejo na rojstni dan kakega sorodnika in nato zvečer nazaj.

Sicer so napovedi futuristov vedno preveč optimistične. Ludisti so razbijali statve, ker so se bali, da ne bodo imeli nikakršne možnosti zaposlitve, v 70 in 80 letih so si tovarne predstavljali, kot prazne hale pole robotov z enim ali dvema delavcema v nadzorni sobi, nič od tega se ni zgodilo, kot se tudi ne bo, kot sanjajo nekateri, da bomo čez nekaj desetletji vsi na UTD-ju z čipi v možganih povezani direktno na internet zombijevsko zapravljali ta dohodek po nareku korporacij.
council
# 16.02.2018 ob 15:57
Al boš z bitcoini plačal 1eur metro al boš z bankovcem plačal 5 eur. Tukaj nekje ti mora postat jasno kam gremo.
council
# 16.02.2018 ob 15:52
Koga brigajo vaši 100 in en komentar. Tako je že marsikje po svetu in bo hitro tudi pri nas. Potlej pa boste neumnosti komentiral kakor da smo sto let za leseno žlico.
Vongobongo
# 16.02.2018 ob 14:20
Komi cakam da bo Slovenija tako tehnolosko razvita. Ze JJ me je obtozu da sm zombi , tehnoloski zombi pa bom z veseljem ;p
Kazalo