Slovenija bo na digitalno televizijo prešla 1. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bo na digitalno televizijo prešla 1. decembra. Foto: MMC RTV SLO

Gledalci, ki signal sprejemajo prek sobne ali strešne antene, v tem času ne bodo mogli videti 2. programa RTV-ja in nekaterih komercialni programov. Digitalizacija prinaša večjo izbiro programov, boljšo sliko in širši dostop do spleta, da pa ob prehodu na digitalno oddajanje ne bi ostali brez slike, bo RTV izklopil analogno oddajanje programov SLO2, KANAL A in TV3, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec.

Preverite, če imate še sliko
"V tem času bodo lahko gledalci ugotovili, ali imajo še sliko ali je nimajo več. V kolikor bodo na svojih televizorjih opazili šum oziroma sliko brez programa, se bo pojavil napis, ki jih bo opozoril, da si morajo do 1. decembra priskrbeti digitalni pretvornik," pravi generalni direktor RTV-ja Marko Filli.

Gledalci, ki so v socialni stiski in zato oproščeni plačevanja RTV-prispevka, bodo pretvornik MPEG 4 dobili zastonj. Ministrstvo bo v naslednjih dveh tednih upravičencem - po podatkih ministrstva za visoko šolstvo je bilo teh junija okoli 3.100 - pretvornike poslalo na dom po pošti.

Za nove upravičence nov razpis
"Za nove upravičence, ki so to postali od junija do oktobra, je v teku nov javni poziv. In tudi tistim bomo do številke 4.000 dodelili brezplačni sprejemnik. Za vse ostale pa bomo refundirali sprejemnik do 50 evrov," je povedal Marjan Turk, v. d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo, Ministrstvo za visoko šolstvo.

Več informacij glede prehoda na digitalno oddajanje lahko dobite na spletni strani www.rtvslo.si/dvb-t ali na brezplačnem telefonu 080 22 22.