Sončni vzhod z Mednarodne vesoljske postaje. Foto: NASA Johnson
Sončni vzhod z Mednarodne vesoljske postaje. Foto: NASA Johnson
Sorodna novica Ukrajinska stran: V bližini Kijeva streli na civiliste med poskusom evakuacije

Kaj čaka Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), skoraj 150 milijard evrov vreden mednarodni projekt? Dva tedna spopadov v Ukrajini sta med Rusijo in preostalimi partnerji zarezala velik prepad, dovolj velik, da bo najbrž trajal desetletja. Prvi mož Roskozmosa, ruske vesoljske korporacije oziroma "agencije", svojo organizacijo vse bolj potiska proti vojaški in stopnjuje razgreto retoriko. A kot opozarjajo strokovnjaki, vojni retoriki vsaj na primeru MVP-ja ne sledijo dejanja. Za zdaj.

Roskozmos: Podpiramo operacijo

Kaj je novega v tem tednu? Roskozmos je uradno sporočil, da njegovi zaposleni podpirajo "posebno operacijo" ruske vojske v Ukrajini. Skupine zaposlenih so s telesi oblikovale črke V in Z, kakor svojo opremo označuje ruska vojska, in se pustile fotografirati. Te oznake so končale tudi na izstrelitveni opremi Roskozmosa. Vprašanje je sicer, koliko zaposlenih v resnici podpira vojno in koliko se jih boji posledic nesodelovanja. Nadalje: kozmonavti so obiskali otroke iz Doneškega bazena, ki naj bi bili razseljeni.

Britanski sateliti OneWeb, ki bi morali biti izstreljeni na že plačanem Sojuzu-2, ostajajo de facto zaseženi v Bajkonurju. Ta Sojuz-2 in pa tudi vsi preostali primerki, nekoč namenjeni OneWebom, bodo izstreljeni še letos, napolnili pa jih bodo z domačimi, tudi zasebno izdelanimi sateliti: meteorološkimi, komunikacijskimi, opazovalnimi, napoveduje Roskozmos. S tem želi tudi spodbuditi zasebno vesoljsko industrijo v Rusiji, kjer je sicer večina tovrstnih gospodarskih subjektov podržavljena in del Roskozmosa, ki se zato imenuje vesoljska korporacija – in ne agencija. Veliko vprašanje je, ali ni nemara prepozno za poskus oživitve zasebne vesoljske industrije v Rusiji, in tudi, če jim to uspe, komu bo ta sektor prodajal. Rogozin je sicer napovedal, da bo OneWeb pahnil v bankrot z odpovedjo izstrelitev. Napoved se za zdaj ni uresničila. Je pa Rogozin ocenil, da je OneWebu povzročil za sedem milijard evrov škode.

Rogozin: Tako ne gre

Rogozin je v preteklih dveh tednih še dodatno zaostril komunikacijo z Zahodom. Že poprej je bil znan po provokativnih izjavah, a zdaj je očitno izklopil vse zavore in prešel v čisto militaristični slog, sicer skladno z napovedjo, da se bo Roskozmos odslej primarno ukvarjal z obrambnimi sistemi in sistemi dvojne uporabe. Preostale sodelujoče države (skupno jih je 15) Rogozinovih groženj in ostrih izjav ne komentirajo, kar zgolj priča dejstvu, kako pomemben in dragocen projekt je Mednarodna vesoljska postaja.

"Krivda za propad mednarodnega sodelovanja je na ramenih ZDA, Britanije, Francije in Nemčije. Te države so uničile, kar je človeštvo tako težko ustvarilo, kar je nastalo v potu in preliti krvi ljudi, ki so osvojili vesolje," je zapisal. "Ne moreš trenirati ukrajinskih nacionalistov proti ruskemu prebivalstvu, sponzorirati pobojev v Doneškem bazenu, pošiljati orožja pokvarjenemu režimu v Kijevu, sprejemati sankcije in se obenem pretvarjati, da je v vesolju vse v redu. Tako ne gre," je dodal na svetovnem spletu.

Kelly: Rogozin si bo službo iskal v McDonald'su

Scott Kelly nekoč na Mednarodni vesoljski postaji. Zdaj je upokojeni astronavt. Foto: Nasa
Scott Kelly nekoč na Mednarodni vesoljski postaji. Zdaj je upokojeni astronavt. Foto: Nasa

Rogozin se je zapletel v izmenjavo obtožb z ameriškim astronavtom Scottom Kellyjem in pri tem namignil, da je konec Mednarodne vesoljske postaje na vidiku.

Sorodna novica Življenje v vesolju naj bi zaviralo enega ključnih procesov staranja

Scott Kelly je vesoljski veteran in spada med najbolj znane astronavte. V vesolju je bil že štirikrat, prvič leta 1999, ko so leteli do vesoljskega teleskopa Hubble, zadnjič pa leta 2016, ko je bil v vesolju kar eno leto, medtem ko je njegov brat dvojček Mark Kelly ostal na tleh, kar je bil odličen eksperiment vpliva vesolja na človeško telo, in je pobral veliko naslovnic svetovnih medijev. Ravno Kelly spada med največje zagovornike skupnega raziskovanja vesolja. V svoji knjigi Vzdržljivost (Endurance) je zapisal, kako neverjetno pomembno je, da imajo države vsaj en varen pristan, kjer sodelovanje poteka ne glede na vse. Kot vojaški pilot je bil navdušen nad dejstvom, da stoji z ramo ob rami z ruskimi kolegi, prav tistimi, ki bi se lahko – v malo drugačnem svetu – gledali prek merilnih sistemov letal F-14 in mig.

In prav Kelly je bil tisti, ki je ob prizorih iz Ukrajine prekinil molk. Ruskemu veleposlaništvu je odposlal medaljo "za zasluge pri raziskovanju vesolja", ki mu jo je pred leti podelil takratni visoki funkcionar Ruske federacije Dimitrij Medvedjev.

Sorodna novica Vse več svetovnih korporacij ustavlja poslovanje z Rusijo

Nato se je lotil Rogozina v podobno ostrem slogu. Obtožil ga je, da odganja tuje države, in mu dejal, da bo brez mednarodnega sodelovanja lahko iskal službo v kakšnem McDonald'su, če bo ta v Rusiji še obstajal. (McDonald's je začasno ustavil obratovanje v Rusiji, medtem pa Putin pravi, da bi lahko lastnino podjetij, ki zaprejo vrata, kar podržavili.)

Rogozin mu ni ostal dolžan. "Morda sta demenca in agresija nastali kot posledica stresa in čezmernih obremenitev med tvojimi štirimi poleti v vesolje. Vabim te na pregled na Inštitutu za možgane na naši Zvezni agenciji za medicino in biologijo."

Sorodna novica Rudajev: Predsednika ZDA in Rusije za teden dni na ISS, pa bodo rešeni problemi med narodi

"Na žalost Scott Kelly, znan po tem, da ima pitona in ga hrani z živimi mišmi, ni edini ameriški astronavt, ki se tako obnaša. Nekaj astronavtov poskuša kontaktirati njim znane osebe na Roskozmosovem kozmonavtskem oddelku in histerično kričati nanje po telefonu," je zapisal vodja ruskega vesoljskega programa.

In Kellyju še navrgel: "Spelji se, kreten. V nasprotnem primeru bo smrt MVP-ja na tvoji vesti." Ta tvit je sicer Rogozin pozneje izbrisal.

Morda je vse to videti kot rumene strani kakšne pogrošne revije. A za vesoljski sektor je takšna komunikacija nepredstavljiva, do zdaj nevidena, predvsem pa na tnalu niso zveze med napudranimi zvezdniki, temveč Mednarodna vesoljska postaja, kulminacija izjemnih naporov, ki trajajo že več kot štiri desetletja. In če smo že pri tem, relativna enotnost človeštva pri prehodu v vesoljsko dobo, v dobo človeštva kot večplanetarne vrste.

Nič več izmenjav na vesoljskih ladjah?

Prejšnji teden je Ria Novosti objavil video poslavljanja ameriškega astronavta Marka Vande Heia in kozmonavtov, ki nato odidejo na ruski odsek MVP-ja in ga odklopijo. Medij je objavo označil za "šalo", so se pa po spletu na ta račun pojavile številne objave, češ da ga hočejo Rusi pustiti na postaji. To ne drži, Mark Vande Hei je na MVP prispel z ruskim Sojuzom in kmalu se bo – po načrtih – z njim tudi vrnil na Zemljo, v Kazahstan, in načeloma dobil letalo domov v ZDA. Načeloma. Razen če se še bolj zaostrijo odnosi.

Pri evropskem roverju Rosalind Franklin ni sprememb. Še vedno je v
Pri evropskem roverju Rosalind Franklin ni sprememb. Še vedno je v "vicah". Evropa išče drugo raketo in ocenjuje, da letos najbrž ne bo izstreljen. V nebo bi moral poleteti jeseni na ruskem Protonu-M, na Marsu bi moral pristati s pomočjo ruske platforme Kazačok. Foto: Esa

Je pa ruski vesoljski novinar Anatolij Zak, ki spada med bolje obveščene, sporočil, da naj bi Nasa dejansko razmišljala o alternativah. Namesto da mu Rusi zavrnejo vozovnico v Sojuzu, bi ga kar sami prestavili v eno izmed ameriških kapsul Crew Dragon. To bi sicer nekoliko premešalo urnik odprav na MVP, predvsem pa končalo program izmenjave posadk. Američani so desetletja potovali v Zvezdno mesto in Bajkonur, Rusi pa naj bi kmalu poslali kozmonavtko v Dragona. To bo najbrž padlo v vodo.

Za zdaj sodelovanje na Mednarodni vesoljski postaji poteka kot po navadi, ne glede na tornado besed, ki divja okoli nje. Za zdaj. Vse možnosti so odprte. Scenariji, ki so bili nekoč "iracionalni", so zdaj na mizi. Prihodnost MVP-ja je zavita v temo.

Ameriška metla leti

Znano je že, da je Roskozmos kot odgovor na zahodne sankcije povsem ustavil izvoz ruskih motorjev RD-180 in RD-181, ki poganjajo ameriški raketi Antares in Atlas V. Rogozin je ocenil, da so s tem ZDA povzročili za štiri milijarde dolarjev škode. V svojem slogu je dodal, da lahko po novem letijo na ročajih za metle.

Na to izjavo so se odzvali v ameriškem podjetju SpaceX. Kako? Tik pred še eno izmed gosto posejanih izstrelitev raket Falcon 9 so na videoprenosu dejali: "Čas je, da v nebo spustimo ameriški ročaj za metlo in slišimo zvok svobode."

Če ZDA ne bi imele SpaceX-a, bi zdaj bile v resnih težavah. V takšnih, kot je vanje zabredla Evropa. Njena Ariane 5 se poslavlja, vsi kosi so že prodani. Naslednica, Ariane 6, bi morala že zdavnaj poleteti, a bo verjetno prestavljena na naslednje leto. Po spletu je zaokrožilo nezadovoljstvo zaposlenih v Arianespace, da so pod hudim pritiskom in izjemnimi delovnimi obremenitvami, ko jih vodstvo pritiska k prvemu poletu Ariane 6 letos. Prosijo za kadrovske okrepitve. Medtem je 15 tovorov, ki bi morali pod evropskim okriljem – in na ruskih raketah Sojuz-2 – ostalo na Zemlji, osirotelih.