Ime superračunalnika so iskali z natečajem, na koncu je s predlogom Rudolf zmagal Milan Beričič iz Sevnice, ki je tudi prejel nagrado. Foto: Fakulteta za informacijske študije
Ime superračunalnika so iskali z natečajem, na koncu je s predlogom Rudolf zmagal Milan Beričič iz Sevnice, ki je tudi prejel nagrado. Foto: Fakulteta za informacijske študije

Gre za sistem zelo hitrih računskih enot oz. vozlišč, ki so med seboj povezana s hitro povezavo, kar omogoča hkratno računanje rešitev več problemov in hitrejše iskanje ter preizkušanje rešitev. Tako lahko superračunalnik problem, ki bi ga navadni računalnik reševal več tednov, reši v nekaj urah, so sporočili s fakultete za informacijske študije.

Superračunalnik, ki mu je ime Rudolf (ljubkovalno Rudy), poganja 700 procesorskih jeder, ima štiri terabajte delovnega spomina, za podatke pa je na voljo 100 terabajtov diskovnih zmogljivosti. Vsa oprema računalnika je sicer postavljena v podatkovnem centru podjetja Mikrografija v Novem mestu.

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov, s tem pa uspešnejše procese v gospodarstvu in drugih panogah, so prepričani na fakulteti, kjer ga bodo uporabljali zlasti za simulacije tehnoloških mrež po vzoru biomrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, simulacije proizvodnje in transporta ali logistike, za simulacije v medicini in za poganjanje virtualnih strežnikov.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema znaša dobrih 415.000 evrov z DDV-jem. Sistem je vzpostavljen v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Superračunalnik so preizkusili člani Šahovskega društva Krka Novo mesto, ki so se udeležili šahovskega turnirja. Kljub borbenosti se je superračunalnik dobro držal in upravičil pridevnik "super", še pravijo na fakulteti.