Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za precedens, ki bi lahko spravil Facebook na kolena, toda le, če bodo eni najmanjših držav na svetu sledile še druge države, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Zaradi kibernetskih vlomov v Facebookov sistem, domnevno pred avgustom leta 2019, so v javnost prišli osebni podatki 533 milijonov njegovih uporabnikov iz 106 držav, med njimi tudi skoraj 230.000 iz Slovenije.

Šlo je za telefonske številke, imena, lokacije, elektronske naslove in druge podatke z osebnih profilov uporabnikov. Facebook je nato sporočil, da je vrzel v svojem sistemu popravil in da uhajanja podatkov ne bo več.

Toda državni organ za zaščito osebnih podatkov v San Marinu, ki ima komaj 33.000 prebivalcev, je podjetju izrekel globo štiri milijone evrov, saj so v javnost prišli tudi podatki 12.700 Sanmarincev.

Facebook, ki se je pozneje preimenoval v Meto, je odločbo izpodbijal, toda prizivno sodišče najstarejše republike na svetu je v sredo dokončno potrdilo štirimilijonsko globo. Gre za precedens, ki mu je že sledil Organ za zaščito zasebnosti Republike Irske.

Ta je ameriškemu gigantu določil globo 265 milijonov evrov, na katero pa se je Facebook pritožil. Varuh zasebnosti San Marina Umberto Rapetto meni, da gre za zmago Davida nad Goljatom. Dodaja, da je štiri milijone evrov kazni za Facebook drobiž, a če bi mu podobne globe zaračunale tudi druge domovine polovice milijarde kibernetskih oškodovancev, bi bilo to podjetje lahko ob kar 166 milijard evrov.