Uporabnike bodo opozorili tudi, naj zaščitijo svoje bančne račune. Foto: Reuters
Uporabnike bodo opozorili tudi, naj zaščitijo svoje bančne račune. Foto: Reuters

Posamezne t. i. krekerje – posamezniki, ki iz zlonamernih vzgibov obidejo računalniške varnostne sisteme – naj bi Facebook odbijal sam, če pa bi skušala v račun vdreti na primer Severna Koreja, Kitajska, Rusija ali ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), bo Facebook prizadetim uporabnikom poslal obvestilo, naj takoj zavarujejo vse svoje račune, ne le na Facebooku, temveč tudi bančne in druge, so sporočili iz podjetja.

Šef varnosti pri Facebooku Alex Stamos je po poročanju britanskega Guardiana pojasnil, da je tovrstno obvestilo potrebno, ker so napadi, ki jih sponzorira država, "običajno naprednejši in nevarnejši od drugih", kar od njihove tarče zahteva aktivno obrambo. Ni pa želel razkriti, kako bodo odkrili, ali je za napadom neka nacionalna agencija ali posameznik, saj želijo zaščititi svoje varnostne prijeme in procese.

Določena verjetnost zaznavanja napadov obstaja
Je pa glavni varnostni strateg podjetja za kibernetsko varnost FireEye Jason Mueller za Guardian povedal, da si krekerji vstop v uporabnikov račun običajno zagotovijo najprej prek osnovnih podatkov, ki jih dobijo s posameznih družbenih omrežij in z usmerjenimi tehnikami, kot je phising.

"Če Facebook lahko zazna to začetno poizvedovalno dejavnost (kot npr. nenadno povečanje ogledov nekega profila od na novo odprtega računa, ki pa ni prijatelj s tarčo) in jo poveže z drugimi omrežnimi ter vedenjskimi kazalniki, ki so značilni za naprednega napadalca, potem lahko z določeno gotovostjo posvarijo uporabnika," je ocenil Mueller.

Facebook je sicer ukrepal le teden dni po tem, ko je nekdanji sodelavec NSA-ja Edward Snowden družbena spletna omrežja opozoril, naj se odločijo, ali delajo v korist držav ali svojih strank.