Osredinjajo se na mladoletne uporabnike medmrežja. Foto: BoBo
Osredinjajo se na mladoletne uporabnike medmrežja. Foto: BoBo

Točka ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, že vrsto let opozarja na nevarnosti in ozavešča uporabnike o tem, kako varno uporabljati splet. Kakšno je trenutno stanje, ali smo se že tolikokrat opekli, da poznamo nevarnosti? "Zelo rad bi rekel, da smo se kaj naučili in da so se stvari izboljšale, a žal ni tako. Še vedno je en kup enih težav, kup enih izziv, problemov, pojavljajo se novi in novi," je dejal Marko Pushner (safe.si).

Najbolj ogrožene demografske skupine na spletu so starejši od 60 let, najmlajši, ki prvič brskajo po spletu, in najstniki: "Oni so v obdobju, ko preizkušajo zadeve. Internet je tudi okolje, kjer lahko marsikaj preizkusijo, pri tem pa se seveda dostikrat opečejo, ker naletijo na neprimerne vsebine, na primere nasilja, postanejo žrtev in tako dalje."

Marko Pushner pravi, da je pomembno, kako se sami obnašamo na spletu. Biti moramo previdni in ne smemo zaupati vsaki objavi. "Da se zavedamo, da na internetu lahko objavi kdor koli kar koli, pa če je to resnično ali lažno. Vedeti moramo, da se danes da ponarejati oziroma spreminjati fotografije in videoposnetke. Tako da moramo imeti zelo kritično mišljenje razvito in podvomiti o stvareh, ki jih najdemo na spletu."

EU vzpostavil strokovno skupino

Evropska komisija je ob dnevu varne rabe interneta vzpostavila novo strokovno skupino za varnejši internet za otroke, ki bo podpirala koordinacijo in sodelovanje med državami EU-ja ter spodbujala pripravo konkretnih ukrepov za boljšo zaščito otrok v digitalnem svetu, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. O tem poroča Slovenska tiskovna agencija. Skupina je namenjena širjenju dobrih praks pri implementaciji področne zakonodaje, se bo pa posvečala številnim tematikam - od varovanja otrok pred škodljivimi vsebinami z ukrepi, kot so starostne omejitve in starševski nadzor, pa do izogibanja nepravičnim praksam v digitalnem oglaševanju. Ob tem bo zadolžena tudi za pripravo predlogov za konkretne ukrepe, ki bi pripomogli k varnejši uporabi interneta za otroke. Skupina, ki jo bodo sestavljali predstavniki članic EU-ja ter Norveške in Islandije, se bo prvič srečala 6. marca.