Digitalni sprejemnik bo televizijski signal pretvoril v takšnega, da ga bo lahko predvajala vaša televizija. Foto: www.digitv.si
Digitalni sprejemnik bo televizijski signal pretvoril v takšnega, da ga bo lahko predvajala vaša televizija. Foto: www.digitv.si
Navodila
Če vaš televizor nima priključka scart, morate kuputu poseben tip pretvornika, ki ima vgrajen HF-modulator. Svetujemo, da se o tem posebej pogovorite s prodajalcem opreme. Foto: www.digitv.si

Preostali bodo sprejemnike prejeli po 15. novembru. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je že konec junija socialno šibkejše, ki so opravičeni plačila RTV-prispevka, pozvalo, naj izpolnijo vprašalnik, na podlagi katerega jim bo ministrstvo omogočilo brezplačen prejem digitalnega pretvornika.

Odzvalo se je 3.100 upravičencev. Ker pa se je po podatkih RTV Slovenija število ljudi, ki so bile po juliju oproščene plačila RTV-prispevka in se je s tem število upravičencev do brezplačnega digitalnega pretvornika povečalo, je ministrstvo tem naknadno poslalo vprašalnike, s katerimi bodo ugotovili, koliko ljudi je še dodatno upravičenih do digitalnega sprejemnika.

Ker pretvornikov ne bo dovolj, ministrstvo predvideva tudi sofinanciranje za 50 evrov
Na ministrstvu predvidevajo, da obseg nakupljenih digitalnih pretvornikov ne bo zadostoval, in bodo upravičencem nakup sofinancirali v višini 50 evrov. Upravičenci morajo vprašalnik na ministrstvo vrniti najpozneje do 18. novembra.

Sofinanciranje digitalnega pretvornika je predvideno tudi za vse tiste, ki imajo stalno odločbo RTV-ja o oprostitvi plačevanja RTV-prispevka iz naslova invalidnosti, obenem pa tudi odločbo Centra za socialno delo o denarni socialni pomoči ali varstvenem dodatku, ki velja krajše, časovno omejeno obdobje, so še sporočili z ministrstva. Ker RTV Slovenija o vseh prejemnikih denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka nima podatkov, so se tudi za to skupino na ministrstvu odločili za javni poziv, da bi ugotovili, kateri TV-signal sprejemajo preko sobne ali strešne antene. Tudi ti bodo namreč upravičeni do 50 evrov povrnitve stroškov za nakup digitalnega sprejemnika. Rok za predložitev prijave je 18.

Digitalni pretvornik le za tiste s sobno ali strešno anteno
Naj ob tem ponovimo, da digitalne pretvornike potrebujejo le tisti, ki televizijski singal sprejemajo prek sobne ali strešne antene. Vsi drugi, ki signal sprejemate preko kabelskega operaterja, ponudnika medmrežne televizije ali prek satelitske antene, pretvornika ne potrebujete.