Spletna stran Banke Slovenije, ene od osrednjih slovenskih institucij, je v času objave novice nedosegljiva. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Spletna stran Banke Slovenije, ene od osrednjih slovenskih institucij, je v času objave novice nedosegljiva. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Več spletišč slovenskih državnih organov je bilo popoldne nedosegljivih. Pri nekaterih so delovanje obnovili, nekatere pa ostajajo nedostopne, denimo spletišči ministrstva za gospodarstvo in Banke Slovenije, ki po zakonu sodi med kritično infrastrukturo.

Urad za informacijsko varnost je za Slovensko tiskovno agencijo povedali, da razlogi za težave še niso znani. Poročanja nekaterih medijev, da gre za hekerski napad, zato niso potrdili.

Sorodna novica Ruski kibernetski napadi so bili dolgotrajni, a niso povzročili neposredne škode

Glede na okoliščine gre zelo verjetno za nadaljevanje t. i. DDoS-napada oziroma napada onemogočanja, ko napadalci poskušajo z obsežnim prometom zasičiti strežnik. Gre za tehnično nezahtevne napade, ki jih navadno izvajajo t. i. botneti oziroma omrežja okuženih naprav. Cilj takšnih napadov je pogosto tudi zbujanje pozornosti, pa tudi strahu v javnosti.

Takšni napadi se sporadično pojavljajo in ugašajo že zadnjih 14 dni, odkar je določena ruska hekerska skupina napovedala prav to. Napadi razen občasnih izpadov določenih spletišč niso povzročili nobene škode. Po pojasnilih pristojnih institucij niso vdrli v sisteme, podatki so varni.

Po informacijah, ki jih je nedavno pridobila TV Slovenija, naj bi sicer informacije o morebitnih ranljivostih spletišč slovenskih organov zbiral tudi nedavno izgnani ruski diplomat.