Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) sta v skupnem sporočilu izrazila zahtevo, da se tudi v prihodnje ohrani oz. omogoči možnost dostopa do podatkov, ki se že od leta 2006 arhivirajo na portalu eObrazci agencije in so na voljo tudi kot podlaga za vsakovrstne analize in primerjave.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) je lani poleti po navedbah sindikatov začela postopno vzpostavljati nov portal DigitalForms, ki pa še vedno ni polno delujoč. "Od takrat na portalu eObrazci ni več podatkov o tekočih dejavnostih za razpise, aktualnih poročil financiranih dejavnosti, razporeditve ur in odstotkov zaposlitve posameznih raziskovalcev, so pa shranjeni in dosegljivi vse do takrat oddane prijave projektov, uspešne in neuspešne, ter vsa poročila za vse odobrene projekte," so zapisali v obeh sindikatih.

Vpeljava sistema eObrazci in možnost dostopa raziskovalcev do svoje dokumentacije oz. osebnih arhivov v vsakem trenutku sta se po mnenju sindikatov izkazala za odlično rešitev, ki "poenostavi delo, poveča učinkovitost in pomaga pri vzdrževanju reda pri raziskovalnem delu slehernega raziskovalca".

Kot so dodali, portal zajema tudi poročila o usposabljanju mladih raziskovalcev, pa tudi podatke o vključenosti v financiranje prek agencije. Zato v obeh sindikatih ne razumejo, zakaj bi ARRS s takim načinom elektronskega obvladovanja dokumentov prenehal. Gre za povsem nepotrebno oteževanje dela raziskovalcem in raziskovalkam, so prepričani.

Sindikata zanima tudi, kaj se dogaja s prenovo sistema ARRS-ja

Sindikata opozarjata, da je bila storitev eObrazci pri vseh analizah zadovoljstva uporabnikov ARRS-ja najvišje ocenjena, kar pomeni, da je portal ustrezno služil svojemu namenu. Ob tem so spomnili, da je agencija po podatkih Erarja v razvoj informacijske tehnologije med letoma 2005 do 2021 vložila približno 3,4 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, namenjenega za znanost, in sicer za plačilo zunanjim izvajalcem. Samo od julija lani pa je novemu zunanjemu izvajalcu nakazala že skupno 318.000 evrov.

V sindikatih se sprašujejo, kaj se dogaja z informacijskim sistemom ARRS v zadnjem letu in ali njegova prenova pomeni ukinitev vseh funkcij, tudi tistih, ki so doslej dobro delovale in še vedno delujejo. Sviz in VSS zahtevata neoviran dostop do arhivov raziskovalcev tudi po 31. avgustu, odgovorne pa hkrati pozivata, da preučijo in javnosti sporočijo, kaj se dogaja s "prenovo" informacijskega sistema ARRS-ja, ki naj bi se začela že poleti 2021, ter ustrezno ukrepajo, so še dodali v sindikatih.