Iz ARRS-ja so sporočili, da je zaradi zastarelosti in nezanesljivosti starega sistema prišlo tudi do lanske napake pri pošiljanju slovenskih vlog tujim recenzentom. Foto: BoBo
Iz ARRS-ja so sporočili, da je zaradi zastarelosti in nezanesljivosti starega sistema prišlo tudi do lanske napake pri pošiljanju slovenskih vlog tujim recenzentom. Foto: BoBo

Vodstvo Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS je zagotovilo, da je informacijski sistem agencije stabilen ter da so tveganja za izvajanje izplačil raziskovalnim organizacijam odpravljena.

Vodstvo ARRS-ja se je namreč z dopisom odzvalo na navedbe Urše Opara Krašovec, ki je v članku, ki smo ga objavili na MMC-ju, dejala, da na agenciji vlada informacijski mrk. "Pred letom dni so začeli ugašati že vzpostavljeni informacijski kanali, po katerih smo vloge, razpise in projekte lahko oddajali elektronsko. Tega kar naenkrat ni bilo več. Nato ni bilo več finančnih poročil, ki bi morala biti javno objavljena, a so umanjkala. Poleti smo bili priča fiasku, ko smo tujim recenzentom pošiljali projektne vloge v slovenščini …" je za MMC konec februarja dejala Opara Krašovec.

Spomnimo: julija lani smo mediji poročali o opozorilih znanstvenikov glede nedoslednosti pri delovanju ARRS-ja. Tujim recenzentom je agencija namreč v 68 primerih projekte posredovala le v slovenščini, čeprav so prijavitelji agenciji posredovali tudi angleško različico. Skupno so na lanski razpis prejeli 1010 vlog. Dogodek je naletel na številne kritike in pozive k prevzemu odgovornosti. Kritična do "eksperimentiranja z informacijskim sistemom" sta bila tudi Visokošolski sindikat Slovenije in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Na ARRS-ju so zaplet obžalovali ter pojasnili, da je do težav prišlo zaradi tehnične napake v starem informacijskem sistemu. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi do težav prišlo zaradi neprimerno organiziranega in nepremišljenega prehoda s starega na novi informacijski sistem. Prav tako naj bi držale navedbe Opara Kraševec, da zaposleni še vedno ročno vnašajo podatke v sistem, in sicer pri prijavah na nekatere projekte, ki niso del glavnega razpisa. "Zaposleni so zaradi ročnega vnašanja vseh podatkov izgoreli, zaradi pretipkavanja prihaja do nehotenih napak," je dejala Opara Krašovec, kar pa so na ARRS-ju zavrnili.

"Zaposleni sodelavci agencije so visoko obremenjeni že daljše časovno obdobje, na kadrovske težave na različnih področjih agencije opozarjamo že leta. Sodelavci agencije sodelujejo tudi pri vzpostavljanju novega informacijskega sistema, zato se obremenitve seveda še nekoliko povečajo, vendar k temu ne prispeva le vzpostavljanje novega informacijskega sistema, pač pa tudi druge naloge skladno s pripravo sistemskih podlag za izvajanje novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti," je pojasnilo vodstvo ARRS-ja.

"Redne aktivnosti ARRS-ja, vključno z razpisom za raziskovalne projekte potekajo nemoteno; razpis bo predvidoma izveden skladno z objavljenim rokovnikom," so še dodali. V javnem razpisu za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2022 je navedeno, da bodo prijavitelji o izboru projektov obveščeni "predvidoma julija" letos. Če je informacijski sistem agencije stabilen, kot zagotavljajo na agenciji, lahko pričakujemo, da bodo prijavitelji projektov z rezultati seznanjeni ob predvidenem datumu.