"Uber deluje na področju izkoriščanja tehnologije za to, da premika ljudi in stvari v resničnem svetu. Zaradi kompleksnosti in negotovosti je prebijanje skozi resničen svet vprašanje višje inteligence," je ob napovedanem nakupu v blogu zapisal izvršni direktor za razvoj produktov pri Uberju Jeff Holden. Foto: AP

Nakup napoveduje okrepljeno delovanje podjetja na področju umetne inteligence, ki je ključna za razvoj in popularizacijo avtonomnih vozil. Vseh 15 zaposlenih v zagonskem podjetju iz New Yorka se bo po izvedbi posla, katerega finančne podrobnosti ostajajo skrivnost, preselili v Uberjev novi laboratorij za umetno inteligenco Uber AI Labs.

Podjetje Geometric Intelligence se je doslej ukvarjalo z novimi metodami strojnega učenja, ki temeljijo na kognitivni znanosti, za katero je potrebnih manj podatkov. Izvršni direktor podjetja Gary Marcus, ki je profesor psihologije in nevroznanosti na newyorški univerzi NYU, bo prevzel vodenje novega Uberjevega laboratorija za umetno inteligenco.

Uber, ki je trenutno s svojimi storitvami prisoten v več kot 60 državah, njegova tržna vrednost pa presega 60 milijard ameriških dolarjev, je letos v zvezni državi Pensilvanija začel pilotni projekt preizkušanja avtonomnih vozil.

Pred kratkim je podjetje napovedalo tudi željo po širitvi v Slovenijo, začenši z Ljubljano.